Linkuri accesibilitate

Noul Război Rece și granițele sale | China, Rusia și Iran vs Statele Unite


Steagul Rusiei arborat lângă clădirea ambasadei SUA din Moscova, 18 martie 2021
Steagul Rusiei arborat lângă clădirea ambasadei SUA din Moscova, 18 martie 2021

Profesorul Daniel Drezner de la Fletcher School of Law and Diplomacy scrie în Politico că elitele politice ruse nu sunt încântate de colaborarea cu China, care se conturează și mai pregnant, odată cu summitul Putin – Xi Jinping.

Rușii se plâng că China nu face suficient să ajute. De cealaltă parte, diplomați chinezi cu care profesorul a stat de vorbă critică Rusia pentru acțiunile din Ucraina, crezând că invazia perturbă o ordine strategică pe care o considerau favorabilă Chinei.

Noul Război Rece și granițele sale | China, Rusia și Iran vs Statele Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

În ciuda acestor resentimente, autorul arată că ele sunt puse în umbra de existența dușmanului comun, America, care a impus sancțiuni împotriva Rusiei și are o atitudine mai dură față de China, în ultimii ani. O altă țară care consideră Statele Unite un dușman este Iranul. Asta face, scrie Daniel Drezner ca cele trei țări să conlucreze din ce în ce mai mult.

Iranul este pe cale să obțină statutul de membru în Organizația de Cooperare Shanghai, un forum de securitate condus de China și Rusia. China a ajutat la restabilirea relațiilor diplomatice între Iran și Arabia Saudită. Beijingul ar putea furniza arme Rusiei. Raporturile dintre Rusia și Iran s-au întărit devenind, după spusele purtătorului de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, „un parteneriat deplin de securitate”.

Profesorul spune că atitudinea față de cele trei țări este similară cu cea din anii Războiului Rece când Washingtonul privea blocul comunist ca unul monolitic. Daniel Drezner spune că poziția față de China, Rusia și Iran este una justificată, dar că alianțele dintre aceste țări par mai curând tactice decât strategice.

Problemele dintre ele nu s-au volatilizat, ele sunt doar în situația de a nu avea mulți aliați care să ajute împotriva Americii. În toate cazurile, o opțiune pentru Washington este să continue ce a început, pentru că toate cele trei țări se comportă într-o manieră care atrage nevoia de sancțiuni și politici dure.

Profesorul spune, pe de altă parte, că grupând adversarii într-un bloc monolitic, America își îngreunează misiunea de a crea coaliții cu care să contracareze adversarii. De exemplu, India poate ajuta pentru a stăvili China, dar legăturile istorice îngreunează o atitudine similară față de Rusia. Statele Unite – scrie Daniel Drezner – ar putea să nu aibă alternativă decât coaliții ad-hoc necorelate.

XS
SM
MD
LG