Zelenski a sosit la sediul NATO din Bruxelles, după vizita la București

Volodimir Zelenski, întâmpinat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles , 11 octombrie 2023.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit la Bruxelles, unde vizitează sediul NATO pentru prima dată de la începutul invaziei rusești la scară largă.

Liderul de la Kiev a purtat discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Tot miercuri, la Bruxelles are loc o reuniune a aliaților Ucrainei în formatul Ramstein, o întâlnire a miniștrilor apărării din NATO și o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO.

„Sunt mândru că Statele Unite vor anunța cel mai recent pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari”, a declarat Austin, alături de președintele Volodimir Zelenski, în deschiderea unei reuniuni a aliaților Kievului, la Bruxelles.

Pachetul include, printre altele, muniții de apărare antiaeriană, muniții de artilerie, rachete și arme antitanc, a precizat șeful apărării americane.

Acesta este primul pachet de sprijin american pentru Ucraina de când Congresul SUA a eliminat la începutul acestei luni noi fonduri destinate Kievului dintr-un proiect de lege menit să evite închiderea activității guvernului american - o mișcare care a pus sub semnul întrebării angajamentul continuu al Washingtonului de a ajuta Ucraina în lupta împotriva invaziei rusești, transmite AFP.

### Vezi și... ### Biden: SUA va continua să sprijine Ucraina, în ciuda impasului intern

Cu toate acestea, Austin a insistat miercuri - așa cum a mai făcut-o și înainte - că Statele Unite „vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”.

Chiar și în absența unor măsuri suplimentare din partea Congresului, guvernul SUA dispune încă de autoritatea de a retrage din stocurile militare americane echipamente în valoare de peste 5 miliarde de dolari destinate Ucrainei.

Washingtonul a alocat peste 43 de miliarde de dolari în asistență militară pentru Kiev de când Moscova și-a lansat invazia militară în Ucraina, în februarie 2022m mai mult de jumătate din toată asistența internațională de securitate pentru Ucraina.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a mai anunțat că lucrează cu aliații asupra unor „coaliții de oportunități” pentru susținerea militară a Ucrainei pe termen lung, după modelul celor care au fost create pentru transferul tancurilor Leopard către Kiev și antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.

„Mulțumesc, România”. Ce sprijin militar a obținut Zelenski la București

În ajun, pe 10 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a întreprins prima sa vizită oficială la București, unde a semnat o declarație de parteneriat strategic cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu care a discutat inclusiv despre sprijinul militar al României pentru Ucraina.

La conferința de presă comună, Zelenski a spus că „vor fi vești bune în ceea ce privește artileria și apărarea aeriană” și a mulțumit României pentru ajutorul acordat, remarcând că atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre au devenit o problemă și pentru localitățile de frontieră ale României.

Totodată, el și-a exprimat speranța că piloții ucraineni se vor alătura „primului val” de pregătire pentru avioanele F-16 la un centru regional de antrenament din România, care este în curs de înființare.

### Vezi și... ### Zelenski, cu umor, la București: Nu țin discurs în Parlament... fiindcă nu l-am pregătit

Întrebat de jurnaliști ce sprijin militar a cerut României, Zelenski a spus că nu poate dezvălui detalii, întrucât partea rusă ar fi mai bine să nu le cunoască. „Accentul principal l-am pus pe apărarea antiaeriană. Și sunt foarte fericit că Ucraina a fost auzită de partea română”, a spus el.

„Lucrăm cu diverși parteneri pentru a ne consolida apărarea aeriană atât în întreaga țară, cât și în regiunea Odesa. Am discutat cu domnul președinte despre posibilele noastre acțiuni comune pentru a proteja nu doar porturile, ci întreaga regiune a Ucrainei, Moldovei, României, a poporul nostru”, a declarat Zelenski.

Într-un interviu acordat pentru câteva televiziuni din România (TVR, ProTV, Digi24, Antena 3), liderul de la Kiev a spus că România a furnizat 15 tranșe de sprijin militar Ucrainei până în prezent.

„În primul rând, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea guvernului român, pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă”, a spus Zelenski în interviul de marți seară, la finalul vizitei la București, care a durat peste zece ore.

„România ne-a dat deja 15 pachete, sunt foarte importante. (...) Ne-ați ajutat cu niște artilerie care a fost foarte importantă pentru noi, din cauza deficitului”, a spus Zelenski, citat de Serviciul Europei Libere pentru România.

Promisiuni de sprijin internațional, în ajunul reuniunii de la Bruxelles

În timp ce Zelenski se afla la București, în ajunul vizitei sale la Bruxelles, ministerul german al apărării a anunțat un nou pachet de asistență militară „de iarnă” pentru Ucraina, în valoare de aproximativ un miliard de euro. Acesta va include, printre altele, echipamente de apărare antiaeriană, inclusiv sisteme Patriot și IRIS-T, zece tancuri Leopard 1A5, trei sisteme mobile de apărare antiaeriană Gepard și cincisprezece vehicule blindate.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, este așteptat să anunțe miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de peste 100 de milioane de lire sterline. Acesta include fonduri pentru deminare, întreținerea echipamentelor și întărirea apărării infrastructurii cheie a Ucrainei.

### Vezi și... ### Patru avioane F-16 și o sută de militari americani au ajuns în România

Ministrul belgian al apărării, Ludivine Dendonder, a declarat că guvernul Belgiei va începe să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina din 2025, fără să precizeze câte, anume.

La sfârșitul lunii septembrie, Statele Unite au început pregătirea piloților ucraineni pentru operarea avioanelor de luptă F-16, alăturându-se unei coaliții internaționale condusă de Danemarca și Olanda care şi-a asumat instruirea piloților ucraineni, a personalului auxiliar, mentenanța avioanelor şi probabil furnizarea unor avioane F-16 către Ucraina.

Anterior, țările occidentale au promis să furnizeze Ucrainei aproximativ 50 de avioane de luptă F-16.

Armata ucraineană speră să înceapă zborurile de luptă cu aceste avioane cel mai târziu în februarie 2024.