Zelenski cere ajutorul președintelui Africii de Sud pentru reînnoirea acordului privind exportul cerealelor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și președintele sud-african Cyril Ramaphosa vorbesc la o conferință de presă la Kiev pe 16 iunie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut extinderea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, invitându-l pe președintele sud-african Cyril Ramaphosa să se alăture la ceea ce el a numit „o inițiativă umanitară de export de cereale ucrainene”.

Zelenski afirma în obișnuitul său discurs de seară din 13 iulie că este necesară continuarea inițiativei, care urmează să expire pe 17 iulie. „Este foarte important să nu existe amenințări la adresa securității alimentare nicăieri în lume. Și Rusia trebuie să înțeleagă clar că oricine amenință cu înfometarea, în special regiunile cu probleme ale Africii, terorizează întreaga lume cu foametea", a spus el.

### Vezi și... ### Șeful ONU cere accelerarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene la Marea Neagră

Zelenski a spus că a vorbit cu Ramaphosa pe 13 iulie și că amândoi au fost de acord că este „vitală” extinderea acordului cu Marea Neagră. Acordul permite exportul în siguranță de cereale și îngrășăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră pentru a contribui la diminuarea crizei alimentare globale agravate de invazia și blocarea porturilor de către Moscova. Acordul a fost intermediat de Națiunile Unite și Turcia anul trecut și a fost extins de mai multe ori.

Moscova amenință din nou că va renunța la acord, spunând că cererile sale nu au fost îndeplinite. Comisia Europeană ajută ONU și Turcia să încerce să extindă acordul și este deschisă să „exploreze toate soluțiile”, a declarat un purtător de cuvânt al Uniunii Europene pe 13 iulie. UE ia în considerare să permită unei filiale a Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) să folosească rețeaua internațională de plăți SWIFT pentru a face tranzacții cu cereale și îngrășăminte, au declarat pentru Reuters surse informate pe 12 iulie.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a propus într-o scrisoare către președintele rus Vladimir Putin ca Moscova să permită ca acordul cu cereale la Marea Neagră să continue câteva luni perioadă în care UE să conecteze o filială Rosselhozbank la SWIFT, au declarat două dintre aceste surse pentru Reuters. În timpul unei vizite la Bruxelles din 13 iulie, Guterres a declarat reporterilor că nu a primit încă un răspuns din partea Rusiei. El a spus că scrisoarea sa către Putin conține „propuneri concrete care sper să ne permită să găsim o cale pozitivă de urmat”.

### Vezi și... ### ONU este îngrijorată de încetinirea exportului cerealelor ucrainene

Potrivit TASS, Putin susține că nu a văzut scrisoarea lui Guterres, dar că Rusia a luat legătura cu oficialii ONU. „Ne gândim cum să procedăm, mai sunt câteva zile”, a spus Putin într-un interviu acordat televiziunii de stat. El a spus că există posibilitatea suspendării participării Rusiei la acord până la îndeplinirea promisiunilor făcute Moscovei în baza acordului.

Putin a spus că „niciuna” dintre condițiile Moscovei pentru ca acordul să funcționeze nu a fost îndeplinită. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat după interviul lui Putin că Rusia nu a luat o decizie finală cu privire la renunțarea la acordul cu cereale. Moscova a insistat încă de la început că, în schimbul cooperării sale, dorește eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești.

Exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei, dar Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au constituit o barieră în calea transporturilor. Guterres afirmă că parteneriatul ONU cu UE pe această problemă și pe alte probleme este esențial pentru „reconstruirea încrederii cu lumea în curs de dezvoltare... și nu avem niciun moment de pierdut”.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care s-a întâlnit cu Guterres la Bruxelles, a spus: „Mingea este în terenul președintelui Putin” cu privire la prelungirea acordului.