În mesajul său de duminică seara, 21 aprilie, Zelenski a încurajat livrarea rapidă a ajutoarelor pe linia frontului, unde deficitul de muniție a forțat armata ucraineană să ia măsuri drastice de raționalizare a acesteia.
„Timpul dintre deciziile politice și distrugerile care pot fi provocate inamicului pe linia frontului, dintre aprobarea pachetului (de asistență - n.r.) și întărirea luptătorilor noștri, trebuie să fie cât mai scurt cu putință”, a insistat președintele ucrainean.
Oficiali ai Pentagonului au indicat vineri că pregătesc deja un pachet inițial pe care Casa Albă îl va aproba pentru a fi trimis în Ucraina, la doar câteva zile după votul Senatului. Conducerea democrată a acestei camere a Congresului SUA a anunțat că va vota pachetul aprobat de Camera Reprezentanților marți, 23 aprilie, scrie The Guardian.
În același discurs, Zelenski a adăugat că echipa sa și diplomații ucraineni „lucrează în mod activ pentru a asigura un rezultat politic pozitiv al aprobării rapide” de către Senat, care a adoptat inițial pachetul de asistență pentru Ucraina în februarie.
Cu toate acestea, experții avertizează că va dura ceva timp până când ajutorul aprobat de SUA va produce o diferență semnificativă pe câmpul de luptă. Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane din Europa, a declarat că „ar putea trece săptămâni până când vom vedea efecte semnificative pe câmpul de luptă”.
Kremlinul a reacționat la votul din Camera Reprezentanților spunând că demersul SUA va costa alte vieți ucrainene „din cauza regimului de la Kiev”. Rusia a mai sugerat că sprijinul american este menit să „îmbogățească” Statele Unite și să „ruineze și mai mult” Ucraina.
Apărarea aeriană și armele cu rază lungă de acțiune, prioritare
Într-un interviu pentru postul american NBC, Zelenski a spus că pachetul de ajutor votat sâmbătă, 20 aprilie, va „consolida armata ucraineană”. El a menționat că pentru Ucraina sunt prioritare în acest moment armele cu rază lungă de atac și sistemele de apărare aeriană, afirmând că acestea vor ajuta Kievul „să distrugă planurile Rusiei” de a lansa o ofensivă la scară largă.
„Este crucial, acestea sunt prioritățile noastre”, a spus Zelenski.
Într-o postare pe X, fostul Twitter, președintele ucrainean susține că lumea democratică are capacitatea de a înfrânge Rusia și că nu ar trebui „să se teamă de propria putere”, referindu-se în mod specific la nevoile Ucrainei de sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă moderne.
„Patriot poate fi numit „sistem de apărare aeriană” doar dacă funcționează și salvează vieți, nu dacă zace undeva într-un depozit”, a spus Zelenski.
„Avioanele moderne de luptă sunt necesare acolo unde modernitatea lor este pusă la încercare și determină dacă copiii și nepoții noștri vor trăi în pace și siguranță”, a adăugat președintele ucrainean.
Recent, Rusia a anunțat că trupele sale au capturat un sat din apropierea orașului Ceasiv Iar din Ucraina, aflat la câțiva kilometri vest de Bahmut. Kievul a avertizat că armata rusă dorește să captureze orașul, care este un important punct strategic, până pe 9 mai, ziua în care Moscova sărbătorește victoria în Al Doilea Război Mondial.
Europenii se ambiționează
Într-o scrisoare adresată miniștrilor de externe ai UE, înainterea reuniunii lor de luni de la Luxembourg, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a reiterat apelurile Kievului pentru livrarea de muniții și sisteme anti-aeriene.
Borrell a reamintit despre inițiativa Cehiei de procurare a muniției din alte state, din afara UE și NATO, solicitând statelor membre să continue să cumpere muniție pentru Ucraina de îndată ce aceasta devine disponibilă pe piață, operațiunile urmând a fi finanțate de Instrumentul European pentru Pace, care va include în curând și Fondul de Asistență pentru Ucraina.
La 18 martie 2024, miniștrii de externe ai UE au aprobat majorarea cu 5 miliarde de euro a acestui fond, pentru a sprijini eforturile de soluționare a crizei de muniții cu care se confruntă armata ucraineană. Totodată, Borrell a mai anunțat că miniștrii vor discuta și despre misiunea UE pentru asistență militară în Ucraina, care ar urma să-și înceapă activitatea în câteva luni.
📰 Europa Liberă este și pe Google News