Zelenski s-a întâlnit cu liderii UE la Bruxelles, pe 19 decembrie, pentru a obține un nou sprijin, în contextul temerilor că președintele ales Donald Trump ar putea retrage sprijinul SUA pentru Kiev după ce va reveni la Casa Albă luna viitoare.
Adresându-se liderilor UE, Zelenski a salutat propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de a desfășura trupe în Ucraina după o eventuală încetare a focului.
„Susținem inițiativa Franței de a trimite un contingent militar în Ucraina ca parte a acestor garanții și facem apel la alți parteneri să se alăture acestui efort, care va contribui la încheierea războiului”, a declarat el la reuniunea cu ușile închise, potrivit unui text postat pe site-ul său.
Este „crucial ca Europa să aducă o contribuție semnificativă la garanțiile de securitate”, a spus el.
„Cu toții înțelegem că, în ianuarie, președintele Trump va intensifica eforturile de a pune capăt războiului. Depinde de noi dacă Europa îl sprijină cu o voce puternică și unită”, le-a spus el liderilor UE, potrivit textului.
Zelenski a declarat că Ucraina va avea nevoie până la urmă de mai multă protecție prin aderarea la alianța militară NATO. NATO a declarat că Ucraina se va alătura rândurilor sale într-o zi, dar nu a stabilit o dată și nu a invitat oficial Ucraina să adere.
„Este imposibil să discutăm acest lucru doar cu liderii europeni, deoarece pentru noi, garanțiile reale în orice caz - astăzi sau în viitor - sunt reprezentate de NATO”, a declarat el reporterilor. „Pe drumul către NATO, vrem garanții de securitate în timp ce nu suntem în NATO. Și putem discuta aceste garanții separat atât cu SUA, cât și cu Europa”, a spus el.
Reuniunea a avut loc în timp ce orașele și infrastructura ucrainene continuă să fie lovite de drone și rachete rusești, iar forțele Kievului întâmpină dificultăți tot mai mari pentru a opri înaintarea armatei ruse în estul țării.
Liderii UE și-au reafirmat „angajamentul ferm” de a sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”, potrivit concluziilor reuniuni de la Bruxelles.
„Rusia nu trebuie să prevaleze”, se mai spune în textul documentului. Liderii blocului au subliniat, de asemenea, că nu trebuie luată nicio decizie privind soarta Ucrainei fără implicarea Kievului.
Zelenski s-a întâlnit pe 18 decembrie la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și cu un grup de lideri europeni care încearcă să elaboreze propriile planuri, în cazul în care Trump - care a promis să pună capăt rapid conflictului - va retrage sprijinul SUA sau va încerca să forțeze Kievul să facă concesii în fața președintelui rus Vladimir Putin pentru a se ajunge la o încetare a focului.
- Te-ar putea interesa și: Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina va merge în ianuarie la Kiev și în alte capitale europene
Organizată de Rutte, reuniunea a avut loc cu participarea unor oficiali din Germania, Polonia, Italia, Danemarca, Țările de Jos și principalele instituții ale Uniunii Europene.
Subiectul-cheie al întâlnirii lui Zelenski cu Rutte a fost garanțiile de securitate, a declarat biroul prezidențial de la Kiev.
„Este foarte important să folosim aceste două zile la Bruxelles pentru a ne întâlni cu toți partenerii noștri și pentru a avea aceeași poziție europeană comună – și nu divizată - asupra modului în care să asigurăm securitatea Ucrainei, cum să ne întărim poporul și, bineînțeles, să ne facem armata mai puternică”, a declarat Zelenski, potrivit unei declarații publicate de președinția de la Kiev.
Consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei, în special înainte de iarnă, a fost un subiect-cheie în timpul întâlnirii lui Zelenski cu Rutte, potrivit declarației biroului lui Zelenski.
„Trebuie să facem tot ce putem acum pentru a ne asigura că, atunci când vine vorba de apărarea aeriană, când vine vorba de alte sisteme de arme, facem tot ce putem pentru a furniza tot ce putem”, a declarat Rutte.
Rutte a spus că aliații Kievului ar trebui să se concentreze pe creșterea livrărilor de arme pentru a se asigura că Ucraina se află într-o poziție de forță.
Între timp, Rusia a atacat regiunile ucrainene cu 85 de drone la începutul zilei de 19 decembrie, potrivit forțelor Kievului, care au afirmat că 45 de drone au fost doborâte, iar alte 40 au deraiat datorită sistemelor de război electronic.
Forțele Kievului spun că atacul rusesc a vizat 10 regiuni ucrainene - Poltava, Sumî, Harkov, Kiev, Hmelnițki, Cernihiv, Cerkasî, Kirovohrad, Dnipropetrovsk și Nikolaev.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te