Zelenski: Putin nu se va opri în Ucraina și va „strangula” Moldova

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează, prin video, participanților la Conferința Internațională de Securitate de la München, Germania, 17 februarie 2023

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou vineri, 17 februarie, aliaților occidentali să accelereze livrările de arme pentru Ucraina, confruntată cu invazia rusă. Vorbind în deschiderea Conferinței internaționale pentru Securitate de la München, Zelenski a avertizat că divergențele și amânările amenință securitatea tuturor, nu numai a Ucrainei, relatează Reuters.

Comparând războiul din Ucraina cu o luptă pentru libertate între David și Goliat, Zelenski le-a reproșat liderilor din țările aliate, că Rusia continuă să distrugă și amenință să „stranguleze” Moldova vecină, în timp ce ei tergiversează luarea unor decizii cheie.

### Vezi și... ### Atacuri asupra instituțiilor de stat cu luări de ostatici. Maia Sandu dezvăluie presupusul plan al Rusiei împotriva R. Moldova  

Pentru președintele ucrainean, este „evident” că Vladimir Putin a pus ochii și pe alte foste republici sovietice.

Este a doua oară, după summitul de la Bruxelles al Uniunii Europene, când Zelenski invocă, în cadrul unei reuniunii cu participarea multor lideri politici, amenițările Rusiei la adresa R. Moldova, pledând astfel pentru mai mult ajutor militar occidental.

Lupta pentru securitatea europeană

„Președintele Zelenski trebuie să-și convingă partenerii europeni și americani că Ucraina nu luptă doar pentru sine, ci contribuie și la securitatea europeană în ansamblu”, a declarat Europei Libere geopoliticianul francez Florent Parmentier, secretar general al Centrului de Studii Politice de la Science Po, Paris.

„În acest context, Moldova este un caz interesant: este un candidată la UE, are o reputație din ce în ce mai bună în Europa, iar președinta ei, Maia Sandu, este respectată pentru integritatea și competență. Cunoscută pentru poziția ei fermă în favoarea integrării europene și a îmbunătățirii relațiilor cu NATO și România, Maia Sandu nu-l va contrazice pe președintele ucrainean și nici nu va căuta un compromis cu Kremlinul”, a mai spus Parmentier Europei Libere.

„Determinarea nu este niciodată abstractă. David l-a învins pe Goliat nu prin puterea conversației, ci prin puterea acțiunilor sale”, a spus Zelenski. „Tergiversarea a fost întotdeauna și este încă o greșeală”, a mai spus Zelenski. Ca lumea să fie în siguranță, a continuat președintele ucrainean, „Goliat trebuie învins”.

Vorbind în fața sutelor de participanți de rang înalt, politicieni, militari, experți – între care se numără și președinta R. Moldova, Maia Sandu – Zelenski a avertizat: „Este clar că nu se va opri în Ucraina. [Președintele rus Vladimir Putin] va continua... spre toate țările care în trecut au făcut parte din fostul bloc sovietic”.

### Vezi și... ### Sub semnul războiului din Ucraina: Conferința de Securitate de la München

După luni de ezitări și dezbateri, aliații occidentali, începând cu Germania și Statele Unite, au promis să trimită Ucrainei tancuri grele de luptă. Kiev-ul a cerut avioane americane F 16 și sisteme de rachete cu rază mai lungă de acțiune. Pentru moment, reamintește Reuters, administrația americană dar și liderii principalelor state aliate au respins idee de a livra avioane de luptă. Ca și în cazul tancurilor, țările din flancul estic al NATO, în frunte cu Polonia, sunt mai deschise la acest apel.

Volodimir Zelenski a participat și la Conferința de Securitate de anul trecut, care s-a desfășurat cu puțin timp înainte de lansarea invaziei ruse în Ucraina. Atunci, remarcă Reuters, participanții au încercat să convingă Moscova, absentă de la conferință, să renunțe la o acțiune militară.

Your browser doesn’t support HTML5

Echipajele ucrainene instruite în regim accelerat să lucreze cu tancurile Leopard

Anul acesta, Rusia nu a fost invitată iar alianța transatlantică vrea să demonstreze că „poate face front comun împotriva lui Putin”, a declarat diplomatul german Christoph Heusgen, șeful Conferinței de Securitate.

„Invazia din Ucraina este o încălcare a tuturor regulilor de civilizație, și nu putem, nu vrem în aceste condiții să oferim Moscovei o scenă pentru a-și continua propaganda”, a mai spus Heusgen.

„Mesajul meu pentru poporul ucrainean este că aliații și partenerii NATO vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la Conferința de Securitate. „Nu vom permite președintelui Putin să câștige acest război, ar fi o tragedie pentru Ucraina, dar și periculos pentru noi”.

La Conferința de Securitate de la München participă peste 40 de lideri de stat și de guverne și 60 de miniștrii. Între acești, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez, Emmanuel Macron, și vice-președinta Statelor Unite, Kamala Harris, însoțită de secretarul de stat american, Antony Blinken, și de o delegație impunătoare de membri ai Congresului SUA.

### Vezi și... ### Proiect SUA: nave NATO în Marea Neagră. Ce planuri are pentru regiune Congresul american