Zelenski, la Harkov: Situația este foarte dificilă, dar „în general sub control”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la o ședință cu comandanții militari în regiunea Harkov, pe 16 mai 2024.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat la Harkov că situația din regiunea nord-estică, unde Rusia a deschis un nou front săptămâna trecută, rămâne foarte dificilă, dar se află „în general sub control”.

Zelenski a mers la Harkov pe 16 mai, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali militari, inclusiv comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, și generalul Mihailo Drapati, noul comandant al frontului de la Harkov, cu care a discutat situația din localitățile Vovciansk și Liptsi, unde în ultimele zile au avut loc lupte grele.

„Astăzi, situația din regiunea Harkov este în general sub control, militarii noștri cauzând pierderi semnificative ocupanților. Totuși, frontul rămâne extrem de dificil și aducem întăriri”, a scris Zelenski pe Telegram.

Cele două mici orașe situate la doar 5-10 kilometri de granița cu Rusia au fost supuse unui foc de artilerie neîntrerupt de când armata rusă a început ofensiva în zonă, pe 10 mai, determinând evacuarea a până la 9.000 de civili. Ambele localități se află, de asemenea, pe direcția către Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și un important centru economic, cu o populație antebelică de 1,4 milioane de oameni.

Afișează mai mult

Ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klimenko, a declarat pe 16 mai că forțele ruse ar fi reținut și ucis civili, care nu au reușit să se evacueze din Vovciansk la timp.

„Încercând să-și creeze un cap de pod în oraș, soldații ruși nu au permis localnicilor să se evacueze, oamenii fiind sechestrați și ținuți cu forța în subsoluri,” a scris Klimenko pe Telegram.

„Unul dintre locuitorii din Vovciansk a încercat să fugă pe jos și a refuzat să urmeze ordinele invadatorilor - rușii l-au ucis”, a afirmat Klimenko.

Analiști militari cred totuși că forțele ruse nu par să fie suficient de numeroase pentru a prezenta o amenințare pentru Harkov. Institutul american pentru Studiul Războiului a estimat că trupele ruse nu au avansat mai mult de 8 kilometri în interiorul Ucrainei, iar Harkovul se află la aproximativ 35 de kilometri de graniță.

Serviciile de informații britanice au sugerat între timp că incursiunea rusă avea ca scop principal rarefierea pe distanțe lungi a forțelor deja obosite ale Ucrainei, care trebuie aduse din alte teatre de luptă din est.

După Reuters și Serviciul Ucrainean al RFE/RL (editor - Alexandru Eftode)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te