Zelenski a făcut apelul într-un interviu cu agenția franceză de presă AFP publicat joi, înaintea primului tur de scrutin al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, care va avea loc duminică.
„Credem că francezii vor continua să sprijine Ucraina indiferent de situația politică”, a spus Zelenski. „Suntem încrezători că următorul guvern va fi independent de agresorul rus și va rămâne credincios valorilor europene, unei Europe puternice și unite”.
Lupu-și schimbă părul?
Sondajele de opinie indică drept câștigător la alegerile franceze partidul de extremă-dreapta Rassemblement National (RN), al lui Marine le Pen, urmat de o coaliție de stânga și abia pe locul al treilea de partidul centrist, pro-business, al președintelui în exercițiu, Emmanuel Macron.
Partidul lui Marine le Pen, care ar putea da noul premier în persoana lui Jordan Bardella, spune că nu va accepta niciodată trimiterea de personal militar francez în Ucraina și nici furnizarea de rachete cu care Kievul să poată lovi ținte din interiorul Rusiei.
Macron a spus, primul dintre liderii occidentali, că nu poate exclude trimiterea de militari în Ucraina, dacă ea va cere asta.
În actuala campanie electorală, Rassemblement National și-a schimbat mult poziția față de războiul din Ucraina, condamnând pe față Rusia. Înainte, partidul nu a votat niciuna din rezoluțiile din parlamentul francez de sprijinire a Ucrainei și de condamnare a invaziei rusești.
Însă luni, Jordan Bardella a numit Rusia „o amenințare multidimensională atât pentru Franța, cât și pentru Europa” și a promis că Parisul nu va „da înapoi” în angajamentele sale de politică externă, dacă RN ajunge la putere.
Dacă RN câștigă alegerile, unul din scenariile posibile este coabitarea cu președintele Macron, al cărui mandat expiră în 2027. Președintele are putere de decizie în politica externă, dar un parlament ostil poate bloca deciziile bugetare necesare, de pildă, ajutorării militare a Ucrainei.
„Sunt legături făurite demult”
Nu toată lumea crede la Paris că RN și-a schimbat din temelii atitudinea față de Moscova, așa cum par să indice unele declarații mai noi. Ani lungi, el a fost, ca și alte partide de extremă dreapta din Europa, un ambasador al intereselor Kremlinului în Vest.
Marine le Pen a vizitat Moscova de multe ori, mărturisindu-și admirația pentru președintele rus Vladimir Putin. Anul trecut, partidul ei a terminat de plătit în sfârșit un credit de 9,4 milioane de euro primit în 2014 de la o bancă din Rusia, care l-a ținut pe linia de plutire.
Asemenea iubiri nu se uită peste noapte, spun criticii extremei drepte.
Duminică, 170 de diplomați francezi au publicat o scrisoare deschisă în care avertizează că RN ar schimba cursul de politică externă al Franței, în special în ceea ce privește Ucraina.
Unul din semnatari, fostul ambasador în Letonia Michel Foucher, a declarat pentru RFI că Kremlinul va avea mereu „agenți de influență și de informații” în rândurile unei eventuale guvernări cu RN în frunte. „Sunt legături care au fost stabilite din vreme. Trebuie să fim vigilenți”, a spus diplomatul.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te