Zelenski a spus că discursul ținut la Oslo, de data aceasta în persoană, nu și-a propus să transmită doar un mesaj limpede pe adresa Moscovei că Ucraina nu va fi abandonată, ci și „un semnal corect poporului nostru, soldaților noștri și tuturor celor din Ucraina care luptă din răsputeri pentru libertate".
El a subliniat în mesajul său de pe X, fostul Twitter, că Norvegia a fost prima țară care a aprobat un program de sprijin pe termen lung pentru Ucraina, fiind un exemplu pentru alte națiuni.
De asemenea, el a spus că la summitul Ucraina-Europa de Nord din 13 decembrie s-a decis că aceste țări vor susține Ucraina pe termen lung, reuniunea fiind „un pas uriaș”, „vital” înainte, care le dă speranțe tuturor, nu numai ucrainenilor.
„Secolul 21 nu trebuie să fie o epocă în care să triumfe dictatorii. Și nu va fi”, a spus el.
Zelenski a făcut această oprire neprogramată în Norvegia în drumul său spre casă după vizita în Argentina și, apoi în Statele Unite, pentru a atrage atenția că Ucraina nu poate respinge cu succes invazia Rusiei fără ajutorul Occidentului. „Nu putem învinge fără ajutor. Dar nici nu putem pierde, pentru că tot ce avem este țara", a declarat Zelenski la o conferință de presă comună cu premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.
Summitul i-a reunit pe liderii celor cinci țări nordice - Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia - care se numără printre principalii donatori ai Ucrainei.
Stoere a anunțat o tranșă de trei miliarde de coroane (250 de milioane de euro) pentru Kiev, parte dintr-un pachet de ajutor mai mare, de 75 de miliarde de coroane pe o perioadă de cinci ani.
„Norvegia va continua să ajute Ucraina să se apere. Oferim un sprijin țintit, pe termen lung, pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru libertate și democrație", a declarat Stoere într-un comunicat. „Eforturile Ucrainei sunt importante pentru protejarea libertății și securității și aici, în Norvegia.”
Călătoria lui Zelenski la Oslo a avut loc chiar în ziua în care Rusia a lansat un alt atac cu rachete asupra Kievului la începutul zilei de 13 decembrie, rănind zeci de persoane, inclusiv copii. El a sosit în Norvegia imediat după ce s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden și cu politicienii americani la Washington pentru a justifica necesitatea continuării sprijinului militar american pentru Ucraina.
### Vezi și... ### Biden, după întâlnirea cu Zelenski: „Democrațiile occidentale vor fi în pericol dacă Putin învinge în Ucraina”La Washington însă punctele de vedere în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina sunt divergente. Biden continuă să susțină Ucraina și a declarat că va continua să facă presiuni pentru a obține sprijinul Congresului, însă mulți dintre legislatorii republicani care s-au întâlnit cu liderul ucrainean au părut indiferenți la cererile sale de ajutor și, chiar dacă spun că susțin Ucraina, leagă orice proiect de finanțare a Kievului de o creșterea securității la granița sudică a SUA cu Mexicul.
Pe fondul impasului dintre Casa Albă și Congres, Zelenski a părăsit Statele Unite fără prea multe semne că se va ajunge în curând la un acord bipartizan care să mențină fluxul de bani de la Washington către Kiev.
De la Oslo, Zelenski a scris pe rețeaua de socializare Telegram că speră să primească ajutorul lui Biden pentru a spori numărul de sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, ca să poată respinge atacuri precum cel de la Kiev din 13 decembrie, în urma căruia au fost rănite zeci de persoane, printre care și mulți copii.
Călătoria lui Zelenski în Norvegia a avut loc înaintea importantului summit UE din 14-15 decembrie, în cadrul căruia blocul comunitar va discuta despre deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul, precum și despre un masiv ajutor financiar pentru Ucraina. Ambele măsuri sunt respinse de Ungaria, membră a UE, al cărei prim-ministru de dreapta Viktor Orban este cel mai apropiat prieten european al președintelui rus Vladimir Putin.
### Vezi și... ### În ajunul summitului UE, Budapesta primește bani, dar și avertismenteLa 13 decembrie, executivul Uniunii Europene a deblocat accesul Budapestei la o finanțare de 10 miliarde de euro, bani pe care blocul comunitar îi blocase din cauza semnalelor tot mai evidente că măsurile guvernului Orban afectează mecanismele democratice de la el din țară.
UE a blocat alte 21 de miliarde de euro în subvenții suplimentare și ajutorul de redresare COVID-19, pentru că Ungaria a blocat alte reforme necesare, a declarat Comisia Europeană.