Linkuri accesibilitate

Biden, după întâlnirea cu Zelenski: „Democrațiile occidentale vor fi în pericol dacă Putin învinge în Ucraina”


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga) și președintele SUA, Joe Biden. Washington, 12 decembrie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga) și președintele SUA, Joe Biden. Washington, 12 decembrie 2023

Președintele Joe Biden i-a spus marți președintelui Volodimir Zelenski că Statele Unite nu-i vor abandona pe ucraineni în lupta lor îndârjită împotriva Rusiei, chiar dacă congresmenii republicani dau semne, în continuare, că se opun prelungirii finanțării americane pentru război.

Joe Biden a avertizat din nou că SUA trebuie să continue să ajute Ucraina, subliniind că toate democrațiile occidentale vor fi în pericol dacă Putin învinge în Ucraina. SUA „vor continua să furnizeze Ucrainei arme și echipamente critice atâta timp cât va fi posibil” a spus președintele american, avertizând că, „fără o finanțare suplimentară, ne apropiem rapid de sfârșitul capacității noastre de a ajuta Ucraina să răspundă la cerințele operaționale urgente pe care le are”.

Cine controlează cerul controlează durata războiului

„Putin mizează pe faptul că Statele Unite nu vor reuși să furnizeze arme pentru Ucraina. Trebuie, trebuie, trebuie, trebuie să-i demonstrăm lui Putin că se înșală", a spus Biden. La rândul său, Zelenski spune că a discutat cu președintele american despre modul în care Ucraina și-ar putea consolida forțele pentru anul viitor. Subiectul apărării aeriene a fost o prioritate. „Ne propunem să câștigăm bătălia aeriană, zdrobind dominația aeriană rusă”, a declarat președintele ucrainean. Cine controlează cerul controlează durata războiului”, a adăugat el.

„Semnale mai mult decât pozitive”

Zelenski, care și-a petrecut mare parte a zilei de marți vorbind cu republicanii și democrații din Congres, înclina să creadă că fluxul de ajutor american, care este acum în impas, va fi reluat. Discuțiile cu reprezentații din Congresul american, a spus președintele Ucrainei, au atins problemele vitale. „Am primit semnalele. Au fost mai mult decât pozitive. Dar știm că trebuie să separăm cuvintele de rezultatele concrete,” a declarat Zelenski.

El i-a întâlnit marți dimineața, în spatele ușilor închise, pe senatori și pe Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților din SUA. Însă, după această întâlnire, tonul liderului republican nu a fost prea încurajator. Mike Johnson a spus că abordarea republicanilor nu s-a schimbat în mod fundamental.

Noul ajutor american pentru Ucraina este blocat, în prezent, de o dispută în legislativul american între republicani și democrații lui Biden, republicanii susținând că ar trebui alocați mai mulți bani pentru protecția graniței de sud a SUA și mai puțini pentru finanțarea unei Ucraine care nu înregistrează progrese în război.

În timp ce Moscova pretinde că a înregistrat noi progrese pe câmpul de luptă și susține că orice nouă asistență pentru Kiev va fi un „fiasco”, Mike Johnson spune că nu e convins de necesitatea aprobării cererii lui Biden de acordare a unei noi asistențe de 60 de miliarde de dolari.

„Ceea ce pare să ceară administrația Biden sunt miliarde de dolari suplimentari, fără o supraveghere adecvată, fără o strategie clară pentru a câștiga și fără niciunul dintre răspunsurile pe care, cred eu, poporul american le merită”, a declarat Johnson reporterilor după întâlnirea cu Zelenski.

La rândul său, colegul de partid al lui Johnson, senatorul J.D. Vance - un apropiat al liderului partidului și al lui Donald Trump, candidatul probabil al partidului la alegerile prezidențiale din 2024 - a declarat pe rețelele de socializare că Zelenski a fost „grosolan” când a făcut presiuni asupra Senatului.

„Bani dați degeaba”

Kremlinul a reluat argumentele republicanilor și a ironizat impactul sprijinului american. „Este important ca toată lumea să înțeleagă: zecile de miliarde de dolari pompate în Ucraina nu au ajutat Kievul să obțină succese pe câmpul de luptă”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia spune că-și continuă ofensiva pe câmpul de luptă, în vreme ce peste Ucraina s-a lăsat gerul iernii, iar atacurile aeriene ale Moscovei asupra orașelor ucrainene se intensifică. De altfel, Ucraina a anunțat că Rusia a lansat o ofensivă pe scară largă, cu vehicule blindate, într-o altă parte a frontului, în apropiere de Avdiivka, în est. De asemenea, principalul operator de telefonie mobilă din Ucraina a anunțat că a fost paralizat de un „atac puternic al hackerilor”.

Însă chiar dacă se laudă cu victorii pe câmpul de luptă, lucrurile nu stau prea bine pentru Rusia care, după cum susțin Statele Unite, plătește un preț extraordinar de scump pentru câștiguri mici. Conform statisticilor făcute de observatorii militari americani, pe frontul din Ucraina au murit sau au fost răniți aproximativ 315 mii de soldați ruși de la începutul războiului, adică din februarie 2022. De asemenea, forțele rusești au pierdut aproximativ 2200 din cele 3500 de tancuri pe care le aveau înainte de începerea conflictului, potrivit unei evaluări declasificate a serviciilor de informații americane împărtășite Congresului.

Dar „Rusia pare să creadă că un blocaj militar pe parcursul iernii va epuiza sprijinul occidental pentru Ucraina și, în cele din urmă, va da Rusiei avantajul, în ciuda pierderilor de până acum”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

După vizita în Statele Unite, președintele Ucrainei a ajuns miercuri la Oslo unde se va întâlni cu liderii celor cinci țări nordice, care se numără printre principalii donatori ai Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, a anunțat guvernul norvegian.

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că i-a urat lui Zelenski „un bun-venit călduros în Norvegia” și a adăugat că Norvegia „va continua să sprijine apărarea Ucrainei”.

Președintele ucrainean și-a programat să poarte, mai întâi, discuții cu Store înainte de a participa la o întâlnire cu liderii Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei.

XS
SM
MD
LG