Zelenski prezintă „planul său de victorie” liderilor UE și NATO

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski (stânga), șeful Consiliului European, Charles Michel (centru), și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (dreapta), sosesc la summitul UE de la Bruxelles, 17 octombrie 2024.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, prezintă joi liderilor UE și NATO detaliile „planului său de victorie” - un set de măsuri care, în opinia sa, ar putea schimba cursul războiului în favoarea Kievului.

Zelenski încearcă să convingă aliații săi occidentali să invite Ucraina să adere la NATO și să obțină mai mult ajutor militar înainte de o iarnă dificilă pe câmpul de luptă.

„Planul nostru este de a consolida Ucraina, pentru a fi puternică și pregătită de diplomație”, a declarat Zelenski reporterilor, după ce sosit la discuțiile cu liderii UE de la Bruxelles.

În timp ce Zelenski se pregătea să prezinte planul său la Bruxelles, mai întâi la un summit al liderilor Uniunii Europene și apoi la o reuniune a miniștrilor apărării din NATO, Ucraina a fost supusă unui nou val de atacuri cu drone care au vizat Kievul și infrastructura energetică de importanță critică din sud.

Liderul ucrainean a dezvăluit parțial măsurile care, în opinia sa, ar putea pune capăt războiului „nu mai târziu de anul viitor” într-un discurs susținut în fața parlamentului ucrainean, Rada Supremă, la 16 octombrie. Planul său în cinci puncte - despre care a spus că are trei anexe secrete - a fost prezentat deja principalilor aliați occidentali ai Ucrainei, inclusiv președintelui american Joe Biden și liderilor Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei.

Una dintre principalele cerințe ale lui Zelenski este „ridicarea de către parteneri a restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe întregul teritoriu al Ucrainei ocupat de Rusia și pe teritoriul Rusiei, precum și asupra infrastructurii militare inamice”, și acordarea de sprijin în „echiparea brigăzilor noastre de rezervă”.

Zelenski a declarat la 17 octombrie că a discutat din nou acest plan în timpul unei convorbiri telefonice cu Biden în ajun.

„Sunt recunoscător președintelui Biden, ambelor partide din Congres și poporului american pentru pachetul de apărare de 425 de milioane de dolari anunțat astăzi, care include noi sisteme de apărare aeriană și arme cu rază lungă de acțiune”, a scris Zelenski pe X.

„Am discutat, de asemenea, despre modul în care echipele noastre vor lucra asupra punctelor din planul de victorie”, a adăugat el.

Planul, care exclude cedarea teritoriului ucrainean, prevede, de asemenea, invitarea Kievului să adere la alianța militară NATO și desfășurarea unui pachet strategic de descurajare non-nucleară în Ucraina.

Deși a declarat că Ucraina va deveni în cele din urmă membră, NATO nu a dat un termen limită clar, iar președintele rus Vladimir Putin a declarat că intenția Kievului de a adera la alianță a fost unul din motivele invaziei Rusiei.

Reacții de la Bruxelles

Mihailo Podoleak, un consilier al lui Zelenski, a declarat pentru RFE/RL că Rusia și-a construit „întreaga sa campanie de propagandă” împotriva aderării Ucrainei la NATO și a folosit acest lucru pentru a justifica atacuri sau provocări împotriva Ucrainei.

„Președintele (Zelenski) spune: „Să trimitem un semnal politic clar Rusiei că nu mai poate impune un ultimatum... spunând că aceasta este zona mea de influență și că Ucraina nu poate fi membră a NATO”, a spus Podoleak pentru RFE/ RL, aflat la Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat pe 16 octombrie că „planul de victorie” este un „semnal puternic” din partea lui Zelenski și că aliații ar trebui să „ia notă” de acesta, în timp ce el însuși s-a abținut să-i dea aprobarea.

„Acest lucru ar fi un pic dificil, deoarece există multe aspecte pe care trebuie să le înțelegem mai bine”, a spus el.

„Planul are multe aspecte și multe probleme politice și militare pe care chiar trebuie să le discutăm cu ucrainenii pentru a înțelege ce se află în spatele său, pentru a vedea ce putem face, ce nu putem face”, a declarat Rutte la Bruxelles. „Suntem în contact strâns cu aliații, cu Ucraina, pentru a vedea cum putem face următorii pași”.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat reporterilor la 16 iulie că, deși calea Kievului către o eventuală aderare la NATO este „ireversibilă”, ea a spus că „nu ne aflăm acum în punctul în care alianța să discute despre trimiterea unei invitații pe termen scurt”.

Responsabilul UE pentru politică externă și securitate, Josep Borrell, a declarat pentru RFE/RL, la Bruxelles, pe 16 octombrie, că dorește să audă detaliile planului, nemijlocit de la Zelenski, înainte de a-l comenta. El a adăugat însă că Ucraina trebuie să primească garanții de securitate mai bune și mai puternice, deoarece securitatea Ucrainei este securitatea Europei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te