Reuniunea de două zile, la care se va discuta despre ajutorul acordat Ucrainei pentru a face față invaziei rusești, are loc la câteva zile după ce Uniunea Europeană a început negocierile oficiale de aderare cu Kievul, ca și cu Chișinăul, un proces care durează de obicei ani de zile.
Președintele Zelenski a semnat acordul privind cooperarea în domeniul securității și sprijinul pe termen lung pentru Ucraina cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Acordul prevede cooperarea dintre UE și Kiev în nouă domenii ale politicii de securitate și apărare, inclusiv în ceea ce provește furnizarea de arme, instruirea militară, industria de apărare și deminarea.
În particular, unul din capitole prevede că UE va furniza Ucrainei echipamente militare pe termen lung, va facilita instruirea militarilor ucraineni și va contribui la punerea în aplicare a reformelor în domeniul apărării în Ucraina, va consolida cooperarea în industriile de apărare, securitatea cibernetică, schimbul de informații etc.
De asemenea, acordul garantează o asistență financiară pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro în cadrul programului de patru ani Ukraine Facility. Separat, documentul prevede posibilitatea de a utiliza încasările din activele rusești înghețate în Europa pentru a oferi ajutor Ucrainei.
Pe lângă acordul cu UE, Kievul a semnat și acorduri de cooperare în domeniul securității cu Estonia și Lituania.
Ucraina, care poartă lupte grele cu forțele rusești din februarie 2022, a semnat acorduri de securitate cu 17 țări în acest an, în afara celor trei semnate joi, notează Reuters.
Într-un mesaj pe rețeaua X (fosta Twitter), Zelenski a spus că noul acord cu UE, „pentru prima dată, va consacra angajamentul tuturor celor 27 de state membre de a oferi Ucrainei un sprijin extins, indiferent de orice schimbări instituționale interne”.
La scurt timp după sosirea lui Zelenski la Bruxelles, Alianța Nord-Atlantică a anunțat că liderul ucrainean se va întâlni joi, 27 iunie, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la final de mandat.
Kievul a îndemnat alianța militară să ia o decizie „fermă” și să aducă Kievul mai aproape de aderare la summit-ul NATO, care va avea loc la Washington, luna viitoare.
Republica Moldova, țară neutră prin constituție, care nu și-a exprimat niciodată intenția să adere la NATO, a devenit prima țară care a semnat pe 21 mai 2024 un Parteneriat în domeniul securității și apărării cu UE.
Potrivit șefului politicii externe UE, Josep Borrell, parteneriatul cu Republica Moldova va permite „abordarea comună a provocărilor de securitate” și „explorarea noilor domenii de cooperare”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te