Zelenski spune că este necesară o „resetare” a conducerii Ucrainei

Președintele ucrainean ar fi informat deja Casa Albă că îl va demite pe șeful armatei, Valeri Zalujnîi.

O serie de demnitari de rang înalt din armată și guvernul ucrainean ar urma să fie demiși din funcție în următoarea perioadă. Președintele Volodimir Zelenski susține că este nevoie de o „resetare” la nivelul întregii conduceri a țării.

Întrebat de jurnaliștii italieni de la RAI despre informațiile apărute pe surse privind posibila destituire a șefului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, președintele ucrainean a spus că schimbările pregătite nu se limitează doar la înlocuirea unei anumite persoane, scrie Reuters.

„Este o întrebare pentru cei care conduc Ucraina. O resetare este necesară, vorbesc despre o înlocuire a unui număr de demnitari de stat, nu doar în armată. Este o întrebare pentru întreaga conducere a țării”, a spus Zelenski jurnaliștilor italieni.

Vorbind despre război, Zelenski a susținut că pentru a obține o victorie „este necesar ca toți să tragem în aceeași direcție”.

„Nu putem fi descurajați, trebuie să avem atitudinea și energia pozitivă, pesimismul trebuie lăsat acasă. Nu ne putem asuma o atitudine fatalistă”, afirmă liderul de la Kiev.

Disensiuni pe fundal de război

Presa ucraineană și cea internațională au relatat săptămâna trecută că Zelenski ar fi încercat să-l demită pe șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, dar ar fi renunțat la decizie după ce s-ar fi confruntat cu mai multe refuzuri de la posibili succesori.

Mai mult, într-un editorial pentru CNN, Zalujnîi a criticat instituțiile statului ucrainean, care potrivit lui, ar fi recurs la „măsuri nepopulare” în efortul de a construi noi forțe militare pentru a ține piept superiorității numerice a armatei ruse.

Tensiunile dintre cei doi au apărut după ce la începutul lunii noiembrie 2023, Valeri Zalujnîi a declarat pentru The Economist că războiul a intrat într-un impas și a solicitat noi ajutoare din partea Occidentului. Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ferm aceste constatări.

### Vezi și... ### În anticiparea alegerilor, politica revine în Ucraina pe timp de război

„Toată lumea obosește, indiferent de statutul său. Și avem opinii diferite. Dar nu este un impas”, a afirmat la scurt timp președintele ucrainean, adăugând că avioanele de vânătoare F-16 sosite din Occident ar putea duce la un progres pe câmpul de luptă în 2024.