Zelenski spune că Ucraina va crește exporturile de electricitate către UE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa își va crește exporturile de electricitate către Uniunea Europeană și va avea ca obiectiv să devină unul dintre garanții securității energetice europene, în condițiile în care Rusia taie fluxul de gaze către blocul comunitar.

„Ne pregătim să creștem exporturile de electricitate către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Zelenski în discursul către națiune din seara zilei de 27 iulie.

### Vezi și... ### Exclusivitate | Annalena Baerbock: UE nu va ceda în fața șantajului Moscovei

Exporturile nu numai că ar permite Ucrainei să își mărească veniturile în valută, dar i-ar ajuta și pe partenerii săi să reziste presiunii energetice rusești, a spus el. Rețeaua electrică ucraineană a fost conectată la rețeaua europeană la jumătatea lunii martie, ajutând la menținerea aprovizionării, în ciuda invaziei Rusiei.

Ucraina a început să exporte energie electrică către UE prin România, la începutul lunii iulie. Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania a anunțat înaintea declarațiilor făcute de Zelenski, că gigantul energetic de stat al Rusiei, Gazprom, a redus livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 la aproximativ 20% din capacitate, față de cum era prevăzut la 27 iulie. Acest lucru a plasat livrările la aproximativ o cincime din capacitate.

Gazprom, companie din domeniul energiei controlată de stat, a semnalat reducerea, iar Kremlinul a declarat din nou la 27 iulie că aceasta s-a datorat „obstrucționării” lucrărilor de întreținere cauzate de sancțiunile occidentale împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei.

În acest moment, R. Moldova cumpără 30% din necesarul de electricitate din Ucraina, restul fiind furnizat de centrala de la Cuciurgan, de pe malul stâng al Nistrului, care funcționează pe gazul furnizat de Gazprom.

### Vezi și... ### Natalia Gavrilița: Trebuie să ne pregătim de o iarnă complicată

Centrala are acum un contract de livrare pe două luni, iulie și august, la un preț de aproape 60 de dolari MWh, ceea ce permite ca prețul electricității pentru consumatorii finali să nu fie majorat.

În iunie, compania ucraineană Energoatom a livrat energie electrică R. Moldova la prețul de 77 de dolari pentru un megawatt-oră.

Războiul din Ucraina și decizia Rusiei de a folosi gazul „ca armă” pun în pericol ambele surse, motiv invocat de guvernul de la Chișinău pentru a cere pe 28 iulie prelungirea stării de urgență, care-i dă posibilitatea de a reacționa rapid la orice situație de forță majoră.

### Vezi și... ### Eficiența sancțiunilor: economia rusă, în pragul falimentului (studiu Universitatea Yale)