Linkuri accesibilitate

Prețul electricității pe iulie și august nu va fi majorat (Andrei Spînu)


Moldova - Kuchurgan power station (Romanian: Centrala electrica de la Cuciurgan, Russian: Молдавская ГРЭС, Moldavskaya GRES)

Centrala Termoelectrica de la Cuciurgan, de pe malul stâng al NIstrului, a acceptat să încheie un contract de livrare pe două luni, iulie și august la un preț de aproape 60 de dolari MWh, ceea va permite ca prețul electricității pentru consumatorii finali să nu fie majorat, a anunțat joi ministrul infrastructurii, Andrei Spînu.

Cuciurgan acoperă numai 70% din necesar, restul de 30% urmând să fie achiziționat de la AtomEnergo, companie de stat din Ucraina.

Acum zece zile, premierul Natalia Gavrilița declara că guvernul este obligat să negociaze lunar cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, pentru a obține „prețurile cele mai bune pentru cetățeni”, și avertiza ar putea urma „o iarnă complicată, pentru că provocările continuă, războiul nu s-a încheiat”.

Ultima majorare a tarifelor la electricitate, cu până la 20%, a fost aprobtă de ANRE la începutul lunii iunie.

Tot joi 30 iunie, Moldovagaz a informat că va plăti cu 100 de dolari mai mult (980 de dolari) pe mia de metri cubi de gaze cumpărate de la Gazprom, dar nu a precizat dacă va cere și o majorare a tarifului pentru consumatorii finali, cum s-a întâmplat deja la sfârșitul lunii mai.

ANRE a acceptat atunci mărirea prețului de la 15.18 MDL/m3 la 18.61 lei, calcul bazat pe un preț mediu de achiziție de aproape 700 de dolari. Era mai puțin decît ceruse Moldovagaz, motiv pentru care Ceban avertiza că Moldovagaz va acumula, cu prețul stabilit de ANRE, pierderi de aproape 3.500 milioane de lei, ceea ce „inevitabil” va duce la noi creșteri de tarif.

Avertisment confirmat de directorul ANRE Eugen Carpov, care explica pentru Europa Liberă, tot la sfârșitul lui mai, că gazul s-ar putea scunpi din nou dacă „devierile negative” (pierderile) suferite de Moldovagaz sunt din nou de peste 3%.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG