Zelenski ține un discurs de Ziua Independenței pe fondul loviturilor rusești

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski adresându-se națiunii cu ocazia Zilei Independenței, pe 24 august.

Cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a salutat contribuția tuturor ucrainenilor la lupta pentru păstrarea libertății țării lor în fața invaziei neprovocate a Rusiei.

În dimineața zilei de 24 august a avut loc un atac cu rachete asupra orașului Dnipro, în sudul Ucrainei, rănind șapte persoane, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, pe Telegram.

„Explozii puternice în miez de noapte în Dnipro”, scrie Lisak, adăugând că o instalație de transport a fost distrusă. Lisak a precizat că trei bărbați și patru femei au fost răniți în urma loviturii.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că Rusia a lovit peste noapte cu rachete balistice S-300, Iskander-K și Iskander-M, adăugând că o rachetă Iskander-K a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană. El nu a oferit mai multe detalii.

O sărbătoare a poporului liber

În discursul adresat națiunii, Zelenski a declarat că, la 32 de ani de la obținerea suveranității Ucrainei, Ziua Independenței a devenit „sărbătoarea poporului liber, sărbătoarea poporului puternic”.

El i-a lăudat pe toți ucrainenii pentru rezistența lor și a subliniat coeziunea societății ucrainene în fața agresiunii Rusiei. „Este nevoie de toată lumea, toată lumea este importantă - oameni, acțiuni și cuvinte. Pentru că noi toți am făcut în așa fel încât atunci când cineva spune Glorie Ucrainei!, întreaga lume răspunde: Glorie eroilor!", a spus Zelenski.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a felicitat pe ucraineni cu ocazia Zilei Independenței, afirmând că „24 august este o mărturie a independenței, suveranității și democrației Ucrainei și o zi de mândrie pentru puterea și rezistența Ucrainei”. Blinken a reafirmat faptul că America este alături de Ucraina în timp ce aceasta își apără existența.

„Suntem alături de voi în lupta pentru țara voastră iubită”, a scris Blinken într-un comunicat.

Pe de altă parte, serviciile de informații ucrainene au avertizat că există un risc crescut de atacuri aeriene rusești asupra Ucrainei de Ziua Independenței.

Pe câmpul de luptă, armata Kievului a declarat că forțele ucrainene au ridicat steagul național pe acoperișul unei școli grav avariate din localitatea Robotine din regiunea sudică Zaporojie.

Încă nu există nicio confirmare independentă și nu este clar dacă întreaga localitate a fost eliberată.

Forțele ucrainene au respins contraatacurile rusești în regiunile de est Donețk și Harkov și în regiunea de sud Zaporojie, a informat Statul Major pe 24 august.

Forțele ucrainene și-au continuat înaintarea spre Melitopol, a spus armata. Melitopolul, cunoscut drept „poarta către Crimeea”, a fost capturat de trupele ruse în martie anul trecut, după câteva zile de lupte grele.

### Vezi și... ### Contraofensiva Ucrainei înaintează cu greu. Occidentul este tot mai îngrijorat