Zelenski transmite Europei să se pregătească pentru o iarnă dificilă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis europenilor că ar trebui să se pregătească pentru o iarnă dificilă, deoarece invazia Moscovei în țara sa duce la reduceri majore ale livrărilor de petrol și gaze din Rusia.

### Vezi și... ### Rusia a suspendat pe termen nedefinit livrarea de gaz prin Nord Stream 1

„Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă”, a declarat Zelenski în discursul său video din noaptea de 3 septembrie. „Rusia încearcă în aceste zile să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei: Pomparea de gaz prin Nord Stream a fost complet oprită”. „Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările de pe continentul nostru”, a adăugat el.

Comentariile vin în contextul în care Rusia continuă să blocheze livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică până în Germania, invocând probleme tehnice.

### Vezi și... ### Autoritățile germane și Siemens contestă afirmațiile Rusiei privind întreruperea Nord Stream 1

Oficialii germani și Siemens Energy, care asigură service-ul turbinelor de pe Nord Stream 1, contestă afirmațiile Moscovei, spunând că gazoductul este în stare operațională.

Separat, Zelenski a declarat pe 4 septembrie că a cerut Uniunii Europene să accelereze alocarea următoarei tranșe de ajutor pentru Ucraina și a îndemnat blocul să aplice sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei în timpul unei conversații telefonice cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.