Linkuri accesibilitate

Rusia a suspendat pe termen nedefinit livrarea de gaz prin Nord Stream 1


Un iaht trece pe lângă flacăra de gaz din golful Porovaia, regiunea Leningrad, Rusia, 26 august 2022
Un iaht trece pe lângă flacăra de gaz din golful Porovaia, regiunea Leningrad, Rusia, 26 august 2022

Bruxelles-ul spune că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a riposta la sancțiunile impuse de europeni.

Autoritățile de la Moscova au anunțat că suspendă pe o perioadă nedefinită livrarea de gaz prin conducta Nord Stream 1, generând noi temeri legate de o penurie energetică în Europa înaintea sezonului rece.

Gigantul energetic de stat rusesc Gazprom a anunțat vineri că livrările pentru Germania nu au putut fi reluate după trei zile de lucrări de întreținere din cauza unei pete de ulei descoperită la stația de compresare Portovaia, de la terminalul rusesc al conductei. Gazprom pretinde că furnizarea gazului nu poate fi repornită până la remedierea problemei.

Nord Stream 1, care transportă gaz spre Germania pe sub Marea Baltică, trebuia să repornească pe 2 septembrie după trei zile de lucrări de întreținere, iar amânarea repornirii a alimentat din nou îngrijorările că Rusia va ține mai multă vreme conducta închisă pentru a face presiuni asupra țărilor occidentale și pentru a le sparge unitatea în sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei neprovocate în Ucraina.

Compania Siemens Energy din Germania, care furnizează servicii de întreținere pentru turbinele de la conducta Nord Stream 1, spune că o scurgere de ulei de natura celei pe care spun rușii că au detectat-o n-ar trebui să forțeze închiderea operațiunilor, și a adăugat că stația de compresare de la Portovaia are turbine de rezervă pentru a ține în funcțiune conducta.

Moscova susține că sancțiunile impuse Rusiei de Occident după invazia rusă în Ucraina ar îngreuna operațiunile obișnuite de întreținere de la Nord Stream 1, în timp ce Bruxelles-ul spune că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a riposta la sanctiunile europene.

„E parte a războiului psihologic dus de Rusia contra noastră”, a spus pe Twitter Michael Roth, președintele comisiei de afaceri externe a Parlamentului german.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus vineri că Uniunea Europeană ar trebuie plafoneze prețul pe care-l plătește pentru gazul rusesc, pentru a evita ceea ce ea a numit încercările președintelui rus Vladimir Putin de a manipula piața. Moscova a respins în mod repetat acuzația că folosește gazul ca armă economică sau că manipulează piața gazelor.

„Nu e din păcate surprinzător că Rusia continuă să folosească energia ca armă contra consumatorilor europeni” , a spus vineri un purtător de cuvânt al Consiliului pentru securitate națională de la Casa Albă, care a anunțat că administrația de la Washington și Europa colaborează pentru a asigura livrările de energie necesare.

Prețurile en gros la gaze au crescut cu 400% din august 2021, producând pagube masive economiei și gospodăriile europene, din invadării Ucrainei, și după revenirea cererii în urma terminării pandemiei COVID-19.

„Vedem că piața electricității nu mai funcționează din cauză că e masiv perturbată de manipulările lui Putin”, a spus van der Leyen, adăugând că o plafonare a prețului pentru gazul rusesc ar putea fi propusă la nivel european.

Reacționând la afirmațiile făcute de șefa Comisiei Europene, fostul președinte rus, acum vicepreședintele Consiliului de securitate de la Kremlin, a amenințat că Rusia va opri gazul pentru Europa, ceea ce s-a și întâmplat.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG