Într-un mesaj video din seara zilei de 14 octombrie, Zelenski a mai spus că a subliniat în cadrul unei conferințe privind deminarea care a avut loc în cursul săptămânii în Croația că Ucraina are nevoie de ajutor pentru a elimina minele amplasate de forțele ruse.
„Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care au oferit noi pachete de ajutor militar. Apărare aeriană, artilerie, drone, vehicule blindate și alte ajutoare”, a spus Zelenski, rezumând o săptămână în care a participat la o reuniune a donatorilor, alături peste 50 de lideri ai apărării din întreaga lume, la sediul NATO de la Bruxelles, pentru a solicita mai mult ajutor militar pentru a rezista în iarna care se apropie.
Prezența lui Zelenski la reuniune a subliniat preocupările tot mai mari cu privire la sprijinul internațional pentru Kiev în războiul său împotriva invaziei Rusiei, răspunzând deopotrivă îngrijorărilor cu privire la progresul lent al forțelor ucrainene în contraofensiva lor.
Zelenski s-a întâlnit cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și cu noul președinte al șefilor de stat major al SUA, generalul C.Q. Brown, spunând ulterior că a primit asigurări de la Washington că ajutorul militar acordat Ucrainei va rămâne „constant și neîntrerupt”.
Your browser doesn’t support HTML5
Zelenski a spus că i s-a confirmat clar sprijinul „pentru Ucraina, o dorință clară de a ne intensifica acțiunile împreună și de a continua să punem presiune asupra ocupantului atât în toamnă, cât și în iarnă”.
În cursul săptămânii, Pentagonul a anunțat un nou pachet de armament pentru Kiev în valoare de 200 de milioane de dolari, inclusiv rachete de apărare aeriană, pentru a ajuta Ucraina să evite previzibilul atac de iarnă al Rusiei.
Statele Unite au anunțat, de asemenea, că vor coordona coaliția F-16 alături de Țările de Jos și Danemarca, în ceea ce Zelenski a spus că este o „decizie crucială”.
Alte țări care și-au anunțat susținerea pentru Ucraina în cursul săptămânii au fost Olanda, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Finlanda și Germania, a spus Zelenski, mulțumindu-le fiecăreia în parte. El a remarcat, de asemenea, un pachet comun de apărare Republica Cehă-Danemarca.
„Într-un moment în care teroarea se răspândește pe tot globul, este important ca lumea să transmită un semnal puternic că lupta împotriva terorii nu se va diminua nicăieri”, a spus Zelenski în videoclip.
Zelenski a scos în evidență faptul că Belgia a devenit, în săptămâna care a trecut, prima țară care a trimis Ucrainei fonduri generate de activele rusești.
„Colaborăm cu alte țări UE și cu restul lumii pentru a ne asigura că țările individuale utilizează fondurile agresorului într-un mod echitabil - pentru a se apăra împotriva agresiunii”, a spus el.
### Vezi și... ### În regiunea Harkov, Ucraina se luptă cu artileria rusă și cu mineleLa conferința din Croația, la care au participat delegați din 40 de țări, au fost anunțate noi decizii de susținere a deminării în Ucraina. Zelenski a afirmat că aproape o treime din teritoriul Ucrainei este contaminat de mine sau obuze neexplodate. Prim-ministrul Denis Șmihal a anunțat pe 27 septembrie în timpul unui forum de la Kiev că este aplicat un plan de topografie, monitorizare și defrișare a terenurilor agricole pentru a descoperi zonele periculoase.