În perioada 5 - 7 mai, în Bulgaria va avea loc vizita apostolică a Papei Francisc. Vor fi vizitate oraşele Sofia şi Rakovski. Motto-ul călătoriei apostolice conţine cuvintele în latină și bulgară „Pacem in terris” – Pace pe pământ – care fac referință la enciclica omonimă a Sfântului Ioan al XXIII-lea, papă, primul vizitator și delegat apostolic în Bulgaria.
La sud de Dunăre creștinii ortodocși sunt 6 milioane, musulmanii – 780 000, iar catolicii peste 80 000.
### Vezi și... ### Ce înseamnă să fii un bun creștin? (VIDEO)Exarhul apostolic și președintele Conferinței Episcopale a Bisericii catolice în Bulgaria, Hristo Proikov, a declarat că Papa Francisc va saluta și blagoslovi credincioșii adresând mesaje de pace și bunăstare. El se va întâlni cu primul ministru Boiko Borisov, președintele Rumen Radev și Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe bulgare.
Va adresa, împreună cu credincioșii în piața Catedralei „Sf. Alexandr Nevski”, rugăciunea Regina Coeli. Ceremonia va fi transmisă în întreaga lume. În ultima zi a vizitei, la Sofia va avea loc o reuniune inter-religioasă.
### Vezi și... ### Un moldovean pe lista deținuților de la Roma cărora Papa Francisc le va spăla picioarele joi după-masă în cadrul unui ritual pascalÎn 2002, Bulgaria a fost vizitată de Papa Ioan Paul al II-lea, care a declarat atunci că niciodată nu a crezut că Bulgaria a fost implicată în atentatul împotrivă sa din 1981. În 2002 țara a fost invitată să adere la NATO și să înceapă tratativele de aderare la Uniunea Europeană.
Ex-ministrul de externe Solomon Passy a declarat că acum guvernul trebuia să depună eforturi diplomatice ca țară să aibă un cardinal catolic.
Sf. Sinod al Bisericii ortodoxe a precizat că vizita este organizată numai de autoritățile de stat. Patriarhul și membrii Sfântului Sinod îl vor primi pe Papa pe data de 5 mai. Ar putea avea loc și o vizită la Hramul patriarhal „Sf. Alexandar Nevski”, dar este inacceptabil un serviciu religios comun.
Nu este acceptabilă eventuala participare ai reprezentanților Bisericii ortodoxe la celelalte acțiuni Icumenice în cadrul vizitei.
Relațiile cu Vaticanul nu numai ale Bisericii ortodoxe, dar și ale autorităților bulgare sunt complicate. Asupra acestor relații plutește umbra atentatului din 1981. Relațiile dintre Sofia și Vatican au fost restabilite la un an după căderea regimului comunist. Atentatul este unul din cele mai impenetrabile secrete ale războiului rece.