Linkuri accesibilitate

Peste 33 de mii de persoane s-au înscris pînă acum să participe la slujba de beatificare, pe care Papa Francisc o va oficia la Blaj


Papa Francisc, Vatican, 20 martie 2019

În România , unde este așteptată vizita Papei Francis între 31 mai si 2 iunie, peste 33.000 de persoane s-au înscris pînă acum pentru a asista la slujba oficiată de Papa Francisc, în 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Majoră Greco-Catolică de la Blaj, citată de agentia Mediafax. Slujba de la Blaj este momentul cel mai important al vizitei Papei, care îi va beatifica pe șapte episcopi greco-catolici, uciși în timpul prigoanei comuniste.

Potrivit sursei citate, în total, la ceremonia de la Blaj pot participa 42.000 de credincioşi. Se estimează că vor veni aproximativ 150.000 de pelerini din România și din străinătate.

Cei șapte episcopi ce vor fi beatificati sunt Vasile Aftenie (mort în 1950, în timpul anchetei Securității), Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu (uciși în închisoarea de la Sighet în 1952, 1953, respectiv 1955), Ioan Bălan (mort în 1959, pe când era închis cu domiciliu obligatoriu la mănăstirea Ciorogârla), Alexandru Rusu (ucis în 1963, în închisoarea din Gherla, unde ispășea o condamnare pe viață pentru „înaltă trădare”) și Cardinalul Iuliu Hossu (mort în 1970 la spitalul Colentina, fiind adus acolo de la mănăstirea Căldărușani, unde era cu domiciliu obligatoriu).

Procesul beatificării celor șapte a fost deschis în urmă cu 25 ani, fiind încheiat recent cu concluzia că au fost uciși din ură față de credință.

XS
SM
MD
LG