Berlinul refuză să furnizeze Ucrainei armament defensiv şi pledează pentru soluţionarea diplomatică a situaţiei tensionate.
Se vorbeşte tot mai mult despre pericolul unei intervenţii militare ruse în Ucraina. Statele Unite au cerut cetăţenilor americani să evite călătoriile în Rusia, iar familiile diplomaţilor SUA să părăsească Ucraina. Ministerul german de externe, în schimb, a anunţat că nu-şi va reduce personalul diplomatic. Germania mizează pe o soluţionare diplomatică a tensiunilor, dar nu exclude înăsprirea sancţiunilor contra Moscovei, în cazul unei intervenţii militare în Ucraina.
### Vezi și... ### Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a acuzat Germania că îl „încurajează pe Vladimir Putin”O poziţie similară a exprimat luni dimineaţa şi ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn. Într-un interviu acordat postului naţional de radio din Germania, Asselborn a spus că decizia unor ţări de a furniza armament Ucrainei este greşită. Potrivit lui Asselborn, o mare parte a ţărilor NATO vor să evite un război. Pornind de la această constatare, el a pledat pentru evitarea a ceea ce a numit el „logică de război”. Pe cale diplomatică trebuie să i se explice Rusiei că o intervenţie nu va fi tolerată, a mai precizat ministrul.
### Vezi și... ### SUA și principalii aliați europeni avertizează din nou Moscova în legătură cu UcrainaNumeroase declarații ale autorităţilor germane din ultimele zile, cred unii comentatori, arată o lipsă de interes și ignoranță față de situația ucraineană. Cel mai recent exemplu este șeful marinei, vice-amiralul Kay-Achim Schönbach, care, între timp, și-a dat demisia. Nu doar declarațiile sale devastatoare despre respectul pe care se presupune că trebuie să i se arate lui Vladimir Putin subminează seriozitatea sprijinului politic al Germaniei pentru Kiev. Între altele, Schönbach a spus că îngrijorările legate de o intervenţie rusă sînt un „nonsens”. Invocînd creştinismul rus, amiralul a pledat pentru o cooperare cu Rusia cu scopul de a îngrădi influenţa Chinei.
În ciuda declarațiilor de solidaritate cu Kievul, guvernul german nu doreşte sancțiuni mai stricte împotriva Kremlinului, refuzînd de asemenea livrările de arme către Ucraina. Coaliţia de la Berlin refuză astfel de livrări, invocînd istoria recentă şi rolul Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dacă Germania furnizează armament Egiptului şi Arabiei Saudite, susţin criticii acestei perspective, atunci Berlinul poate ajuta și Ucraina să se apere.
Opinii diferite există şi cu privire la gazoductul Nord Stream 2. Condiția pentru Nord Stream 2 a fost întotdeauna securitatea Ucrainei, a declarat săptămîna trecută fostul ministru de externe, social-democratul Sigmar Gabriel. Este limpede că un atac rusesc asupra Ucrainei ar duce la sfârșitul gazoductului Nord Stream 2, a spus fostul ministru.
Rüdiger von Fritsch, fost ambasador al Germaniei în Rusia, a subliniat că închiderea gazoductului - care nici măcar nu a fost certificat - nu are o consecinţă imediată. Există o serie de alte gazoducte active care ar trebui supuse atenţiei. Importantă însă rămâne menţinerea dialogului diplomatic, a concluzionat von Fritsch.
Mai multe despre criza din Ucraina pe pagina noastră despre NATO
Între timp, s-au adâncit şi tensiunile diplomatice între Berlin şi Kiev. Asta mai ales din cauza declaraţiilor amiralului Schönbach care a susţinut că peninsula Crimeii nu va mai fi înapoiată Ucrainei.
Guvernul german consideră anexarea peninsulei drept o încălcare a dreptului internațional și solicită Rusiei „să restabilească suveranitatea Ucrainei asupra teritoriului Crimeii”.