Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, Ion Manole, directorul Asociației „Promo-LEX”, asociație care monitorizează și promovează drepturile omului în R. Moldova de mai mulți ani, a spus, în contextul cazurilor de tortură și de discriminare, că „societatea moldoveană încă nu înțelege foarte bine aceste fenomene.”
„Drepturile omului nu e un domeniu abstract. Din păcate, continuăm să înregistrăm încă situații când oamenii încep să se intereseze de drepturile omului doar atunci când devin ei victime [ale abuzurilor] sau când vor să apere pe cineva apropiat și se ciocnesc de zidurile societății [...] pe care tot noi le ridicăm”, a afirmat Manole.
Your browser doesn’t support HTML5
Cu referire la situația privind respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, Ion Manole a spus că regiunea continuă să fie o zonă despre care „nu putem să vorbim despre drepturile omului.” Grav e că situația de acolo, practic, nu poate fi monitorizată, inclusiv de către organizațiile internaționale.
În contextul obținerii de către R. Moldova a statutului de candidat la aderare la UE, directorul Asociației „Promo-LEX” spune că autoritățile ar fi deschise pentru soluționarea problemelor din domeniul drepturilor omului și că organizațiile neguvernamentale vor continua să pună presiune pe autorități și să vină cu soluții.
„Important e să avem deschidere din partea autorităților, iar aceasta să nu fie una artificială sau de bifă pentru a arăta partenerilor internaționali că «uite noi ascultăm societatea civilă sau avocații»”, a spus Ion Manole.
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Situația „deținuților politici” din Transnistria. Ia oare Chișinăul suficiente măsuri pentru ca aceștia să fie puși în libertate?
- De ce pe malul stâng al Nistrului, practic, nu există acțiuni de protest și de ce este reprimată libertatea de expresie?
- De ce justiția selectivă continuă să fie o problemă în R. Moldova și ce rol îl joacă fenomenul corupției în acest sens?
- De ce dosarele de rezonanță se examinează în justiție prea lent și nu au finalitate?
- Multiplele cazuri de tortură și și maltratare – de ce dosarele penale care ajung în justiție sunt atât de puține?
- Deținuții din închisorile moldovene – fără cele mai elementare drepturi. Cazuri de violență în închisorile suprapopulate și rata mare a deceselor.
- A adus, oare, atingere libertăților și drepturilor omului starea de urgență persistentă din R. Moldova?.
- Despre cazuri de discriminare etnică, violență domestică, relele tratamente față de unele categorii de pacienți.
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.