Potrivit interlocutorului nostru, în această situație sunt imperios necesare investiții în infrastructura energetică pe segmentul surselor regenerabile, trebuie revizuită „arhitectura” sistemului electroenergetic și stilul de consum al energiei în R. Moldova. La fel, trebuie îmbunătățite și asigurate capacități de balansare în sistemul electroenergetic.
La ora actuală, 3% din volumul total al energiei electrice din R. Moldova provin din sursele energetice regenerabile. „Estimativ, până în 2030-2033, ar fi real să ajungem să atingem cota de 30%”, mai afirmă în podcast directorul AEE.
Your browser doesn’t support HTML5
Potențialul surselor de energie regenerabilă din R. Moldova a fost estimat la circa 65 terrawatt/ore, potrivit unor statistici guvernamentale.
Pe domeniul surselor energetice regenerabile și aplicării măsurilor de eficiență energetică, autoritățile moldovene urmează să aprobe, în acest an, o serie de documente importante, inclusiv Strategia Energetică pe următorii 27 de ani.
Între altele, în anul 2023, în R. Moldova va fi testat un program pentru categoriile sociale vulnerabile, cu un buget estimat la circa 4 milioane de dolari [oferiți de UE], care, potrivit lui Ion Muntean, va consta în oferirea unor vouchere pentru procurarea de electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic.
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Războiul din Ucraina a reconfigurat lanțurile de aprovizionare a țărilor cu resurse energetice. Noul „context energetic” a dictat crearea la Chișinău a unui nou minister, cel al Energiei, iar AEE devine o structură și mai importantă.
- Cum și în ce măsură sunt valorificate sursele de energie regenerabilă și care este topul instalațiilor care generează cele mai mari cantități de energie?
- Ce plănuiesc autoritățile de la Chișinău pe segmentul surselor de energie regenerabilă?
- Poate, oare, R. Moldova să-și acopere integral necesitățile energetice din surse de energie regenerabilă?
- Cât de deschiși sunt moldovenii către noile tehnologii? Cât de motivant este cadrul legal din R. Moldova pentru investiții în instalații și tehnologii moderne?
- Ce ar însemna o Moldovă neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon și cât de realist e să obțină această performanță în următorii șapte ani?
- Care vor fi proiectele majore de eficiență energetică în 2023 și câți bani vor aloca autoritățile în acest sens?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.