Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Strategia energetică 2050 a R. Moldova – fără gaze naturale și cu energia regenerabilă „regină” a sistemului energetic


Jurnalistul Eugen Urușciuc și experta în energetică Marcela Lefter
Jurnalistul Eugen Urușciuc și experta în energetică Marcela Lefter

Afectată profund de fenomenul „sărăciei energetice”, R. Moldova își face o nouă Strategie Energetică pentru următorii 27 de ani, adică până în anul 2050.

Experții în energetică consideră că viitoarea „constituție” a sistemului energetic trebuie să fie un document vizionar, cu obiective „foarte ambițioase”, care să anticipeze schimbările globale ce s-ar putea produce pe parcurs.

Într-un nou episod al podcastului „În esență...”, experta în energetică Marcela Lefter a spus că tendința pe plan global este de a se renunța la gazele naturale, acesta fiind un „combustibil de tranziție”, care va fi substituit treptat cu hidrogenul verde. În perspectivă, infrastructura de gaze din Moldova va trebuie să fie adaptată la noul combustibil.

Cu referire la viitoarea Strategie energetică 2050, conceptul căreia a fost prezentat recent la Chișinău, Marcela Lefter a spus că obiectivele trebuie să fie foarte ambițioase și să ia în calcul trecerea la „asigurarea cu energia regenerabilă sută la sută.”

Vorbind despre viitorul sistem electric al R. Moldova, experta a spus că toată energia ar trebuie să provină din surse regenerabile, care să fie transportată printr-o „rețea fiabilă de distribuție.” R. Moldova trebuie să-și creeze un sistem electric smart, ce ar permite monitorizarea „comportamentului consumatorilor”, iar „energia regenerabilă trebuie să fie regina sistemului energetic” [al R. Moldova], spune experta.

„În esență...”, Marcela Lefter s-a arătat convinsă că R. Moldova ar putea să-și acopere în întregime necesitățile energetice din surse regenerabile, dar pentru asta trebuie să fie interconectată la „alte piețe.”

Experta în energetică a mai spus că tranziția energetică ar trebuie să devină unul dintre obiectivele de țară, indiferent cine este sau va fi la guvernare.

Alte chestiuni abordate în episodul podcastului „În esență...”:

  • De ce nu au fost implementate până acum proiectele de diversificare a surselor energetice în R. Moldova, care ar fi diminuat dependența de Rusia?;
  • Despre MGRES, „o centrală care e a noastră și [ totodată ] nu e a noastră”, dar care nu are viitor;
  • Despre „cadoul” de a include sistemul electric moldovean în ENTSO-E;
  • Previziunea Marcelei Lefter: către anul 2050, R. Moldova ar putea avea o economie circulară, sistem energetic, în mare parte, verde, și energie produsă din resurse proprii.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG