Linkuri accesibilitate

România şi proiectele energetice la Marea Neagră


Conducta Nabucco
Conducta Nabucco

Romania rămâne un actor important în ambele proiecte de transportare a gazelor în Europa – AGRI si Nabucco.


Ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri a declarat ca AGRI proiectul prin care gazul azer ar putea fi adus pina in Georgia prin conducta, iar apoi pe mare pina la Constanta in Romania, ar putea fi pus in practica mai devreme decit gazoductul Nabucco gindit de Uniunea Europena. Ambele idei fac parte din strategia de ocolire a Rusiei pentru a diversifica in acest fel sursele energetice folosite de statele comunitare. Diferenta este ca Nabucco urmareste construirea unui gazoduct care sa porneasca din Azerbaidjan sa treaca prin Turcia si apoi sa ajunga pe continent, iar costurile totale ar putea ajunge pina la 25 miliarde de euro potrivit unor socoteli recente facute de Bloomberg, in vreme ce costurile AGRI:Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconector ar putea fi in final de doar 5 miliarde.

Cele doua proiecte, considerate de Romania complementare, se bazeaza, insa pe acelasi cimp de gaze Shah Deniz, aflat in Azerbaidjan, ceea ce in final ar duce la o competitie inutila. AGRI se bazeaza pe transportarea in nave de mare tonaj a gazului, care ar trebui initial lichefiat in Georgia, iar ulterior delichefiat la Constanta. Procesul ar putea fi mai complicat decit pare fiindca, navele care tranziteaza Bosforul nu au voie sa aiba o capcitate mai mare de 145 de mii de metri cubi, iar pe de alta parte statia de regazificare a gazului, care ar urma sa fie amplasata la Constanta, este foarte scumpa, iar tehnologia destul de complicata: in lume nu exista mai mult de 20 de astfel de statii de regazificare.

Asadar, desi georgienii si azerii mizeaza pe accelararea punerii in opera a proiectului AGRI inaintea Nabucco, lucrurile nu sint simple, de aceea reprezentantii SOCAR, compania nationala de energie din Azerbaidjan a lansat zilele acestea noi invitatii pentru cei dispusi sa se asocieze. In acelasi timp, Nabucco a mai facut un pas inainte in aceasta saptamina: cadrul legal a fost finalizat prin semnarea la Kayseri in Turcia a Acordurilor de Sprijin intre compania internationala Nabucco si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit, Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia.

Proiectul Nabucco se afla in intirziere din cauza crizei economice pe care o traverseaza statele din Uniunea Europeana, dar Bruxelles-ul tine la acest proiect, care ar urma sa fie ceea ce este conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceihan: un traseu alternativ pentru aducerea resurselor energetice din Caucaz spre Europa. AGRI ar putea suplini necesitatea conductei, transportind pe mare gazul lichefiat, dar aceasta solutie pare mai degraba o improvizatie pina la constructia gazoductului Nabucco, decit o solutie definitiva. Romania ramine un actor important in ambele proiecte, fiindca are nevoie de supape de siguranta, care sa-i asigure independenta energetica, in cazul in care gazoductul gindit sa conecteze Europa la Caucaz ar putea intirzia.
XS
SM
MD
LG