Posibila interzicere a vizelor turistice europene pentru cetățenii ruși pe timp de război a devenit în ultima perioadă unul din cele mai discutate subiecte pe rețelele sociale și în mediile de limbă rusă, transmite serviciul rusesc al Europei Libere – Radio Svoboda. Uniunea Europeană nu are încă o poziție unitară în această chestiune, urmând să o pună în discuție la sfârșitul lunii august, dar unele țări membre au introdus deja anumite restricții. Ce se știe în acest moment despre restricțiile de vize pentru cetățenii ruși și ce ar putea urma?
Your browser doesn’t support HTML5
„Nu puteți transforma Europa într-un supermarket în care nu contează cine intră, atâta timp cât persoana respectivă plătește pur și simplu pentru bunuri”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, zilele trecute, cerând din nou țărilor occidentale să suspende eliberarea de vize pentru toți cetățenii ruși. Zelenski consideră că interdicția ar trebui impusă pentru „cel puțin un an”. El a sugerat totodată că cetățenii ruși care au obținut anterior vize turistice și au intrat în Uniunea Europeană sau în Statele Unite ar trebui să fie expulzați. Referitor la cetățenii ruși care sunt persecutați pentru poziția lor anti-război și anti-Putin, Zelenski a spus că în Uniunea Europeană există un mecanism pentru asemenea situații – posibilitatea de a cere azil politic.
### Vezi și... ### Se vor închide granițele UE pentru ruși? Rușii se grăbesc să-și asigure o viză SchengenCuvintele sale au stârnit o reacție puternică din partea publicului rus, inclusiv a celor care se opun regimului lui Vladimir Putin. Comitetul anti-război al Rusiei, care include intelectuali ruși, academicieni și personalități publice care se opun războiului, a criticat propunerea lui Zelenski. „Apelurile de a impune o blocadă a vizelor pentru toți cetățenii ruși, inclusiv pentru cei care au adoptat o poziție explicit anti-război și care riscă astfel să fie încarcerați pe termen lung, au avut precedente triste în istoria recentă a Europei și fac în mod clar jocul Kremlinului”, se spune într-o declarație a Comitetului anti-război, semnată, între alții, de unii din cei mai duri critici ai Kremlinului, aflați acum în exil, fostul magnat Mihail Hodorkovski și campionul mondial la șah Gari Kasparov. Ce se știe în acest moment despre restricțiile de viză pentru ruși în Europa?
Estonia, Letonia, Lituania și Cehia au încetat să mai elibereze vize turistice pentru cetățenii ruși chiar înainte de propunerea lui Zelenski. De asemenea, Cehia a suspendat eliberarea de vize pentru cetățenii din Belarus, excepții făcându-se doar în cazul vizelor umanitare. Interdicția este valabilă până la sfârșitul lunii martie 2023.
### Vezi și... ### Germania continuă să respingă suspendarea vizelor Schengen pentru toți cetățenii rușiDe la începutul săptămânii, Estonia nu mai permite intrarea cetățenilor ruși cu vize Schengen pe care le-a eliberat anterior. Interdicția nu se aplică cetățenilor ruși care locuiesc în Estonia, angajaților ambasadei ruse, persoanelor care transportă mărfuri și pasageri și rușilor care vizitează o rudă sau un partener în Estonia. Ministrul de externe de la Tallinn, Urmas Reinsalu, a declarat că țara sa ar putea, de asemenea, să nu mai permită accesul rușilor cu vize Schengen eliberate de alte țări europene.
Danemarca și Olanda au decis să nu elibereze vize pe termen scurt pentru ruși.
Finlanda a anunțat că va reduce cu 90% numărul de vize turistice pentru cetățenii ruși, de la 1 septembrie.
Polonia, unul din cei mai apropiați aliați ai Ucrainei, nu mai eliberează vize turistice rușilor din luna martie.
Posibilitatea de a suspenda acordarea de vize Schengen rușilor va fi discutată informal, pentru prima dată, la reuniunea miniștrilor de externe din UE, programată la Praga, pe 31 august, a anunțat președinția cehă a Uniunii Europene.
### Vezi și... ### Pro și contra interzicerii vizelor pentru cetățenii rușiPolonia a declarat că va propune un mecanism de suspendare a eliberării de vize pentru ruși la nivelul întregii Uniuni Europene. Totodată, viceministrul polonez de externe, Piotr Wawrzyk, a recunoscut că nu există deocamdată o unitate între țările membre în această chestiune. Împotriva interdicției s-au pronunțat, între alții, Germania, Franța și Olanda. Dată fiind opoziția „greilor europeni”, oficiali polonezi s-au arătat sceptici că inițiativa va avea succes și au lansat ideea unei coaliții între țările care sprijină interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși pe timp de război.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenski respinge șantajul nuclear al Rusiei de la Zaporojie