În premieră, CEDO examinează un caz privind limitarea accesului la informație în Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului, pe 14 iunie, cererea depusă de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Acesta ar fi un prim caz privind îngrădirea accesului la informații de interes public în Republica Moldova care este examinat de Înalta Curte de la de Strasbourg.

### Vezi și... ### Departamentul de Stat al SUA: Impunitatea corupților, o problemă majoră în R. Moldova

În 2015, Centrul de Investigații Jurnalistice a trimis două solicitări în adresa Aparatului președintelui de atunci, Nicolae Timofti, prin care cerea informații despre judecătorii respinși de la promovare și despre motivele pentru care fuseseră acordate distincții de stat anumitor persoane. Președinția a refuzat să oferă aceste informații, pe motiv că ar fi vorba de date cu caracter personal. Jurnaliștii au mers în instanță, dar au pierdut toate procesele.

„După șapte ani, problema rămâne actuală. Nici acum nu se spun prea multe lucruri privind motivele pentru care sunt promovați sau respinși judecătorii. Este un prim dosar examinat de CEDO privind îngrădirea accesului la informație și, în cazul unui verdict favorabil nouă, va fi un precedent important pentru presa din Republica Moldova”, a declarat pentru Europa Liberă directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Potrivit avocatului Valeriu Pleșca, reprezentantul centrului la CEDO, Guvernul urmează să răspundă la două întrebări: A existat sau nu o ingerință în libertatea de exprimare? Și, dacă da, a fost această ingerință legală și necesară?

### Vezi și... ### Democrațiile în sprijinul presei independente