Libertatea presei devine din nou o temă semnificativă pentru lideri din întreaga lume, în condițiile în care 2021 a adus noi încălcări ale drepturilor ziariștilor și abuzuri împotriva lor.
Asta în special în țări subdezvoltate și care sunt în tranziție către sisteme cu un mai mare grad de democrație. Pandemia a oferit spațiu de manevră unor regimuri autocrate să impună legi împotriva unor așa zise „știri false”, să îngrădească și controleze accesul la informație sau să blocheze internetul, toate având drept consecință îngrădirea libertății presei.
Un număr record de ziariști se află în închisori. Președintele Biden a confirmat joi că Statele Unite vor investi 30 de milioane de dolari într-o nouă inițiativă, coordonată de ziariști cu experiență și denumită Fondul Internațional pentru Media în Interes Public.
Statele Unite vor contribui cu cea mai mare sumă, Taiwanul va adăuga un milion de dolari, Franța și Noua Zeelandă sume neanunțate public.
Administrația de la Washington a mai arătat că Agenția pentru Dezvoltare Internațională va investi 14 milioane de dolari în alte programe similare, în timp ce Departmentul de Stat va contribui cu 3,5 milioane la o platformă pentru protecția ziariștilor. Noul fond anunțat de Biden este unul global pentru sprijinirea organizațiilor de presă și ziariștilor din toată lumea.
Fostul președinte de la New York Times și director general la BBC, Mark Thompson și ziarista filipineză și laureată a Premiului Nobel pentru pace, Maria Ressa vor coordona inițiativa. Aceasta a primit luni Premiul Nobel pentru pace, împreună cu ziaristul rus, Dmitry Muratov.
Grupul anunțat de Biden își propune să adune 100 de milioane de dolari, din surse private și guvernamentale pentru a revitaliza presa independnetă în lume. Peste 15 guverne discută în prezent contribuții.
Concentrarea inițială va fi în emisfera sudică – America Latină, Sudul și Estul Asiei. Fondul va ajuta organizații de presă independente pentru a reconstrui, dacă au fost afectate de COVID, și pentru a se dezvolta pe termen lung.