În regim de urgență

Îmi încheiam corespondența de săptămâna trecută cu următoarea frază: „Liberalii sunt, practic, obligați să stea la butoane, cu toate riscurile ce decurg de aici”.

Your browser doesn’t support HTML5

În regim de urgență



Făceam atunci trimitere la necesitatea ieșirii cât mai grabnice din criza guvernamentală dar nu bănuiam că evenimentele se vor precipita cu atâta repeziciune și că executivul va trebui să gestioneze o situație cu totul excepțională, care implică – printre altele – instituirea stării de urgență.
De la guvernul Orban se așteaptă, firește, soluții. Voi aminti câteva dintre punctele nevralgice, cărora guvernanții vor trebui să le acorde o atenție deosebită.

### Vezi și... ### Guvernul Orban 2 a fost învestit printr-o procedură de vot specială impusă de epidemia de coronavirus


În chip evident, cum știe toată lumea, sistemul sanitar din România nu este pregătit pentru o epidemie de asemenea dimensiuni. Nu e singura țară ce întâmpină astfel de dificultăți: în ultimii 20 de ani, Franța a suprimat 100000 (o sută de mii) de paturi de spital. Încrezătoare în progresele medicinii, unele țări au socotit că oamenii sunt tot mai sănătoși și că bolile grave sunt tot mai puține. Nu e, bineînțeles, cazul României: la noi au intervenit alți factori – subfinanțarea, delăsarea, corupția, exodul medicilor și al asistentelor medicale, lipsa aparaturii performante etc. Încetinirea ritmului contaminărilor este, de aceea, o chestiune de viață și de moarte: folosesc un clișeu care, aici, se aplică – din păcate – perfect.

### Vezi și... ### Coronavirus. România între optimism și nepăsare


A doua mare problemă este criza economică pe care toată lumea o consideră inevitabilă. Mari uzine de la noi (Renault, Ford) își încetează producția, întreprinderile mici și mijlocii sunt grav afectate, restaurantele, cafenelele, barurile, industria hotelieră sunt amenințate de faliment etc.,etc. Guvernul trebuie să ia măsuri rapide și eficiente iar ca să fie eficiente trebuie eliminate birocrația și procedurile greoaie. Statul român are resurse limitate și e vital ca ele să fie utilizate rațional

Să sperăm însă că ne vom păstra luciditatea și calmul


În fine, evoluția situației depinde în foarte mare măsură și de comportarea noastră. Restricțiile introduse sunt necesare dar ele nu vor avea rezultate dacă feluriți indivizi dau dovadă de o inconștiență crasă, fug din spital deși sunt contaminați sau ascund că vin dintr-o țară ce înregistrează cazuri multe de infecții cu coronavirus. E de-a dreptul halucinantă povestea fostului ofițer de poliție care s-a dus cu amanta în Israel, n-a declarat unde a călătorit după care a infectat un număr incredibil de mare de persoane. Se adaugă cei care răspândesc pe rețelele de socializare știri false și zvonuri abracadabrante, generatoare de panică. Să sperăm însă că ne vom păstra luciditatea și calmul, indispensabile în astfel de împrejurări extreme.