Linkuri accesibilitate

Biserica și coronavirusul


În Catedrala Sf. Aleksandar Nevski, la Sofia, Bulgaria
În Catedrala Sf. Aleksandar Nevski, la Sofia, Bulgaria

Locurile de rugăciune sunt spații în care cu greu se pot respecta recomandările primite de la medici și autorități despre distanța socială ce trebuie păstrată în aceasta perioadă a epidemiei de coronavisrus. Mai mult, atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică, împărtășania și modul în care se administrează a devenit subiect de dispută – atât la nivelul clerului, cât și între specialiștii în boli infecțioase.

Biserica și coronavirusul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct



În Italia, țara europeană care a fost până acum cea mai afectată de coronavirus, Vaticanul a anunțat că slujbele religioase dinaintea Paștelui – care va fi pe 12 aprilie – vor avea loc fără credincioși, dar unele biserici vor rămâne deschise pentru ca oamenii să se roage individual. Nu vor avea loc servicii religioase la care sa participe mulțimi de oameni.

Papa Francisc, în capela pustie a reședinței sale din Casa Sf. Marta, la Vatican, 10 martie 2020
Papa Francisc, în capela pustie a reședinței sale din Casa Sf. Marta, la Vatican, 10 martie 2020


În zona ortodoxiei, dezbaterile au fost mai furtunoase și opiniile înaltului cler au fost deseori contrare recomandărilor medicale.

Astfel, Biserica Ortodoxa Rusă a anunţat pe 14 martie, prin vocea mitropolitului Ilarion, șeful serviciului de relații externe al Patriarhiei Moscovei, că bisericile din Rusia nu vor fi închise.

În Ucraina, biserica autocefală i-a sfătuit pe credincioși să dezinfecteze icoanele și să evite să sărute sfintele moaște.


La Tbilisi și la Atena – înaltul cler a decis să nu fie închise lăcașurile de cult.

În România, la 27 februarie, Patriarhia a transmis un comunicat în care a făcut apel la respectarea cu strictețe a măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și a recomandat credincioșilor care se tem de îmbolnăvire să ceară preotului, „în mod excepțional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană”.

Dezbateri pe acest subiect au fost în mai toată lumea ortodoxă europeană.

Corespondentul nostru Ron Synovitz amintește că dezbaterea despre oferirea sfintei împărtășanii a fost un subiect ce a divizat lumea creștină în 1053, când cardinalul Humbert de Silva Candida, principalul secretar Papal la vremea marii schisme, a publicat un text foarte critic legat de împărtășirea oamenilor cu o singură linguriță. Cardinalul spunea că, la Cina cea de Taină, Isus Cristos nu le-a spus apostolilor: „Luați, mâncați, acesta este trupul Meu și luați-l cu aceiași linguriță”. Iată că după peste 1000 de ani, dezbaterea continuă să fie la fel de actuală.

Patriarhul Daniel (imagine de arhivă)
Patriarhul Daniel (imagine de arhivă)

Revenind la Romania, comunicatul Patriarhiei din 27 februarie a generat polemici în spațiul public, iar la numai o zi distanță Patriarhul Daniel l-a justificat prin „solicitări din partea unor instituții de stat ca Biserica să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului respectiv şi pentru diminuarea temerii populației în faţa acestui fenomen”.

„Pentru a depăşi polarizări şi polemici care slăbesc unitatea ortodoxă, trebuie evitate judecăţile pripite şi trebuie să reafirmăm cu tărie credinţa ortodoxă că Sfânta Euharistie nu este şi nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire şi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului şi a trupului. Prin urmare, regula împărtășirii clericilor şi credincioșilor din același Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoții vor explica tuturor credincioșilor că această împărtășire nu a fost vreodată pentru cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol”, spune Patriarhul Daniel.

Mitropolia Banatului le-a recomandat credincioșilor să participe la slujbele din curtea bisericilor...


Conform hotărârii Comitetului National pentru Situații Speciale de Urgență din Romania, adunările la care participă mai mult de 1.000 de persoane sunt strict interzise, iar pentru orice eveniment în care se adună peste 200 de oameni este nevoie ca organizatorii să solicite un aviz de la Direcția de Sănătate Publică şi să ofere toate datele despre participanți.

Mitropolia Banatului însă le-a recomandat credincioșilor să participe la slujbe în afara lăcașelor de cult, din curte, majoritatea bisericilor având sistem de sonorizare. Un indemn ce pare să fi fost urmat și de alte înalte fețe bisericești din România.

Opinii precum cea a Patriarhului Daniel al Rumâniei au fost exprimate și de Biserica Ortodoxa Georgiană, Greacă și Bulgară.

Preoți din Rusia, Belarus și Georgia spun, scrie corespondentul nostru, că vinul de împărtășanie ar conține suficient alcool ca să ucidă virușii. Experții contrazic însă această opinie. Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite susține că, într-adevăr, băuturile tari – o concentrație de 60-80% de etanol, poate ucide virușii, dar vinul de împărtășanie, chiar și cel mai tare – are o concentrație de doar 12%.

XS
SM
MD
LG