În România, care nu este în spațiul euro, Institutul Național de Statistică a anunțat luni, 12 septembrie, că rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august, de la 14,96% în iulie. Alimentele s-au scumpit cu peste 18%, iar mărfurile nealimentare cu aproape 16%, arată aceleași date.
Gazele s-au scumpit cu peste 70%, în timp ce electricitatea și încălzirea centrală s-au scumpit cu circa 36%. În cazul alimentelor, prețul cartofilor a crescut cel mai mult, cu peste 54%, urmat de uleiul comestibil (49,68%).
### Vezi și... ### O nouă creștere a ratei inflației în Republica MoldovaCreșterea prețurilor în zona euro a atins un nou record în august, cu o rată de 25% în Estonia și de peste 20% în Letonia și Lirtuania.
În cele 19 țări din zona euro , prețurile de consum au crescut cu peste 9%, față de numai 3 % cu un an mai devreme.
Ce este inflația
Inflația reprezentată creșterea generală a prețurilor, de la energie, la bunuri de larg consum și servicii.
Inflația se manifestă printr-o putere mai mică de cumpărare a monedei naționale.
Rata inflației reprezintă procentul cu care prețurile au crescut sau scăzut într-un interval anume de timp.
De obicei, acest indice este calculat de la o lună la alta, sau de la un an la altul și arată cât de repede și de mult au crescut prețurile în perioada respectivă de timp.
Inflația este cauzată de o multitudine de factori, dar economiștii au identificat doi factori cheie: cererea în exces a unor bunuri de larg consum și creșterea costului anumitor produse, de exemplu energie.
Se adaugă creșterea volumului de bani pe piață, care mărește cererea și implicit prețurile.
În Uniunea Europeană, inflația este măsurată după indicele IAPC – indice armonizat al prețurilor de consum.
Termenul „armonizat” se referă la faptul că toate statele membre ale Uniunii Europene aplică aceeași metodologie în determinarea inflației. Obiectivul Băncii Centrale Europene este de menține ratainflație la 2%, criteriu aplicat și pentru acceptarea unei țări în zona euro.
Sursa : Banca Centrală Europeană, Wikipedia, Reuters
Creșterea galopantă a inflației în UE este alimentată în cea mai mare parte de scumpirea energiei cu peste 38% într-un an, în mare parte din cauza războiului din Ucraina provocat de invazia Rusiei care în trecut era cel mai mare furnizor de gaze naturale în Europa. Ca reacție la sancțiunile internaționale, Moscova a redus între timp cu 90% livrările de gaze spre Europa.
Live Briefing | Război în Ucraina
Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.