Linkuri accesibilitate

Putin: Gazoductul Nord Stream către Europa este „practic închis”


Președintele rus Vladimir Putin a respins acuzațiile occidentale potrivit cărora Moscova își folosește exporturile de energie ca pe o „armă”, lăudându-se, în același timp, că poate vinde cu ușurință petrol și gaze în întreaga lume. El dă vina pe europeni pentru actualele întreruperi ale livrărilor de gaze către continent.

Vorbind la Forumul Economic Estic de la Vladivostok pe 7 septembrie, Putin a declarat că gazoductul Nord Stream 1 către Germania este „practic închis” și va rămâne așa deoarece ultima turbină operațională s-a defectat. El a declarat că Gazprom din Rusia va relua livrările de gaze prin Nord Stream 1, dacă va fi furnizată o turbină și că orice turbină ar trebui trimisă direct în Rusia. Putin a mai spus că Rusia poate da drumul gazoductului Nord Stream 2, dacă este necesar.

Opririle de gaz din Rusia au alimentat temerile că Moscova va menține robinetele închise pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său neprovocat împotriva Ucrainei. Gazprom a suspendat livrările Nord Stream 1 pe 31 august sub pretextul inițial că sunt necesare trei zile de întreținere de rutină. Ulterior, nu a reluat fluxul, invocând o presupusă scurgere de ulei la o pompă de la o turbină.

Partenerul german al Gazprom, Siemens Energy, a contestat argumentul „reparațiilor” invocat de Moscova pentru a suspenda traficul prin conducta Nord Stream 1, care a transportat de-a lungul timpului aproximativ o treime din livrările de gaze rusești către Europa.

În această vară, Gazprom a invocat sancțiunile occidentale ca fiind cele care îl împiedică să primească direct o nouă turbină din străinătate. Nord Stream 2 este o conductă de 11 miliarde de dolari, în mare parte finalizată, între Rusia și Germania prin Marea Baltică,a cărei certificare a fost suspendată de Berlin, în contextul tensiunilor ridicate înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Liderii occidentali au acuzat în repetate rânduri Moscova că transformă exportul de gaze și alte livrări de energie în arme, continuând în același timp războiul la scară largă împotriva Ucrainei, care este, de asemenea, o țară de tranzit majoră pentru gazul rusesc.

La Vladivostok, Putin a declarat că sancțiunile sunt de vină pentru criza gazelor și a spus că Ucraina a închis din proprie inițiativă una dintre rutele de pe teritoriul său pentru gazul rusesc. De asemenea, el a afirmat că Polonia a închis conducta Yamal-Europa, care pleacă din Siberia de Vest și ajunge în Germania prin Belarus și Polonia.

Fluxurile prin Yamal-Europa au fost inversate pentru a curge spre est între Polonia și Germania de la începutul acestui an, iar Moscova a impus sancțiuni asupra proprietarului segmentului polonez al conductei. Putin a declarat că discuțiile UE privind o posibilă plafonare a prețului la gazul rusesc sunt „stupide”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG