În stânga Nistrului au loc competiții ale militarilor ruși și transnistreni

Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova nu au reacţionat deocamdată

În regiunea transnistreană au loc săptămâna aceasta noi exerciţii militare cu participarea Grupului operativ al trupelor ruse (GOTR) şi al trupelor paramilitare din regiune. Potrivit unui comunicat de presă publicat de Ministerul Apărării al Rusiei ar fi vorba despre „jocuri militare” numite „Ostaşul Comunităţii”. Aplicaţiile militare care au început luni, 6 august, au inclus „Aliniamentul Lunetistului”, „Atacul lui Suvorov” şi „Rezerva Armatei”, mai precizează sursa citată. Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova nu au reacţionat deocamdată, dar experţii de la Chişinău spun că sunt cele mai de anvergură aplicaţii militare în regiunea transnistreană.

Your browser doesn’t support HTML5

În stânga Nistrului au loc aplicații militare de anvergură cu participarea trupelor ruse

Comunicatul Ministerului rus al apărării evită referința la numărul de ostași şi ofițeri care participă la aplicaţii. Presa din regiunea transnistreană relatează că ar fi implicați în jur o mie de militari. Aplicaţiile se vor desfăşura în patru etape pe durata întregii săptămâni. La prima etapă care a demarat luni au concurat echipaje ale vehiculelor blindate şi lunetişti.

Expertul de la Institutul „Viitorul” Rosian Vasiloi spune că sunt cele mai de amploare aplicaţii militare care au loc în regiunea transnsitreană ţinând cont de numărul de militari participanți şi de durata exercițiilor. El precizează că aceste exerciţii se desfăşoară în conformitate cu directivele Districtului Militar Vest a Federației Ruse, entitate căreia i se subordonează grupul operativ al trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei:

„Straniu este că toate aceste exerciţii militare sunt sub paravanul aşa-ziselor jocuri militare care sunt organizate de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse pe întreg teritoriu al Federaţiei Ruse. La noi specificul este că la ele participă trupele paramilitare separatiste. Un alt moment important este numărul participanţilor, precum şi cu ce se vor finisa aceste exerciţii. La finalul lor va fi desfăşurat un amplu exerciţiu al grupului tactic la nivel de batalion cu participarea batalionului de tancuri a aşa-zisului Minister al apărării din regiunea transnistreană.”

Expertul Rosian Vasiloi

Expertul mai spune că ar trebui să îngrijoreze şi locul desfășurării acestor exerciții:

„Este vorba despre orăşelul militar al trupelor de ocupaţie al GORT. Poligonul de la Tiraspol şi poligonul care se află în defileul Coicovo-Goianul Nou-Dubovo, adică în imediata apropiere a frontierei de stat cu Ucraina. Conform informaţiilor pe care le deţinem posibil se va repeta scenariu din anii trecuţi cu forţarea râului Nistru sub legenda clasică pe care o folosesc trupele paramilitare separatiste, cea privind distrugerea forţelor inamicului de pe malul drept al Nistrului.”

Expertul mai spune că prin aceste aplicații este reconfirmata influenţa factorului destabilizator principal pe care îl constituie pentru securitatea R.Moldova prezenţa militară a Federaţiei Ruse:

„Straniu, cel puţin pentru mine, este că la deschiderea acestor exerciţii a participat comandantul militar suprem al Federaţiei Ruse. De fapt noi vedem o înghețare a eforturilor de sfidare a autorităţilor R. Moldova şi a R. Moldova per ansamblu.”

Dmitri Zelenkov, șeful GOTR, la deschiderea competiției

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată noile exerciţii militare ce au loc în Transnistria, dar au condamnat de fiecare dată precedentele aplicații de acest fel.

De fapt noi vedem o înghețare a eforturilor de sfidare a autorităţilor R. Moldova şi a R. Moldova per ansamblu...
Rosian Vasiloi

Aceste exerciţii militare au loc la scurt timp după ce spicherul democrat Andrian Candu a convocat, pe 19 iulie, o reuniune în Parlament dedicata situaţiei din zona de securitate, unde fuseseră înregistrate mai multe cazuri de deplasarea neautorizată a tehnicii militare. Candu a spus atunci că aceste incidente ar fi fost reacţii de răspuns la demersurile legate de retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului.

Guvernul de la Chișinău cere consecvent retragerea trupelor speciale ruse și înlocuirea actualei misiuni de pacificare cu una civilă, internațională. Recent, atât la Adunarea Generală ONU, cât și la Adunarea Parlamentară a OSCE s-au adoptat rezoluții care cer retragerea trupelor rusești.

Mai amintim că strategia de apărare votată recent de Parlamentul de la Chişinău face trimitere la acţiuni specifice războiului hibrid şi la armata rusă staţionată în regiunea transnistreană calificata drept una din cele mai grave ameninţări la adresa R. Moldova.