Your browser doesn’t support HTML5
De la începutul luni martie, când a pornit numărătoare cazurilor de contaminare cu Covid -19 în R. Moldova, instituțiile medicale au achiziționat mai ales loturi mari de dezinfectant, măști, mănuși, combinezoane sau viziere, adică echipamentul necesar de protecție pentru lucrătorii din sistem. Dezinfectant și măști cumpără nu doar cei din sănătate, dar și poliția sau alte instituții publice.
Unele spitale, precum cele de la Hâncești și Cahul, au reușit să procure și aparate de ventilare artificiale a plămânilor câte două, respectiv, unul. Doar cele trei aparate au costat 1,6 milioane de lei, dar este văzut ca un gest din categoria paza bună trece primejdia rea. Mai ales că de câteva zile Spitalul raional din Cahul a început a prelua pacienți cu coronavirus.
### Vezi și... ### „Măști coasem din tifon, dezinfectante nu-s!” Guvernul a aprobat fonduri pentru echipamente de protecție în spitale
Pe timp de pandemie autoritățile au dat mână liberă managerilor din domeniu să cumpere cele trebuincioase, ocolind Centrul de achiziții centralizate în sănătate. În argumentarea deciziei, se spunea că un concurs public poate să dureze și două luni, fără procedura de contestare, iar acum vremurile nu rabdă. Totuși, centrul în cauză continuă să facă anumite achiziții „în baza unor negocieri”, adică fără a face public anunțul. De exemplu, pe 26 martie au fost achiziționate 700 de mii de viziere și respiratoare cu filtru, în valoare de 36 milioane de lei.
Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la „Ziarul de gardă”, piața dezinfectaților a ajuns să fie controlată de un apropiat al puterii, consilier municipal în Chișinău din partea socialiștilor și rudă prin alianță cu familia președintelui Igor Dodon. Asta după ce executivul a inclus dezinfectanții, în luna februarie, pe lista produselor sociale, respectiv importatorii ar fi fost descalificați din start, deoarece în R. Moldova, de regulă, este declarat câștigător cel care oferă cel mai mic preț. Concursul a fost contestat, dar compania consilierului socialist oricum face livrări în majoritatea instituțiilor medicale, mai scrie publicația.
Directoarea „Ziarului de gardă”, Alina Radu, consideră că e mai mult decât neglijență realizarea de achiziții în mod obscur în vremuri de pandemie pe fundalul nemulțumirilor crescânde exprimate de angajații din sistem care acuză lipsa acută de echipament de protecție, ceea ce a condus la infectarea în număr atât de mare a personalului medical.
Tocmai atunci când e criză firmele prietene partidului obțin licitații
„Dacă vorbim de managementul instituțiilor medicale separat este un alt dezastru, care este dictat de doi factori: o frică bolnăvicioasă, o frică totală de a face declarații publice și a doua o sărăcie cumplită și o neștire de unde să fie luate mijloacele. Spitalele sunt lăsate să procure, dar după cum vedem apare favorizată o singură firmă care taman nu știu cum s-a nimerit că este apropiată politicienilor aflați la guvernare. Probabil e o oarecare întâmplare, dar întâmplarea asta trenează deja de atâția ani că tocmai atunci când e criză firmele prietene partidului obțin licitații”.
### Vezi și... ### Adrian Belîi: „Speranța este să evităm (...) o explozie epidemiologică” (Institutul de Medicină de Urgență)
Pentru a evita suspiciunile de corupție sau de contracte aranjate, chiar și pe timpuri în care sunt necesare acțiuni urgente de achiziții, directoarea Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Stela Bivol, recomandă să fie asigurată maximă transparența. Experta salută mobilizarea unor întreprinderi locale de a reorienta producția pentru consumabilele necesare lucrătorilor medicali.
„La moment, în toată lumea este un deficit acut de materiale de protecție individuală, respectiv, în primul rând, este și dificil de a le găsi în procurare din sursele internaționale, în al doilea rând, este dificil de a face aceste proceduri de achiziție într-un timp cât mai rapid posibil. Desigur este important și de a asigura maximal transparența acestui proces, pentru a preveni anumite riscuri și în același timp pentru ca managerii de spitale să se asigure că nu planează anumite întrebări referitoare la procedura de achiziție”.
Îndemnul experților din sănătate adresat autorităților de a face public cât mai multe date din cheltuielile efectuate se referă nu doar la norme minime de bună guvernare, dar ar fi, din punctul lor de vedere, gesturi ce ar spori încrederea în instituțiile statului. Tocmai în aceste zile toți bugetarii sunt „rugați” organizat să cedeze retribuția lor pentru o zi în scopul luptei cu pandemia. Prin urmare, cetățenii ar cunoaște mai bine pentru ce au fost cheltuiți banii lor.