O încăierare ce a avut loc la sfârșitul lunii trecute în satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni, şi s-a soldat cu moartea unui om a provocat o revoltă în sânul comunității rome din localitate. Sătenii de acolo declară că nu au încredere în instituțiile statului, acuză oamenii legii că ar fi corupți, spunând că îşi vor face ei dreptate, adică se vor răzbuna. Polițiști de la Nisporeni au încercat să potolească şi astăzi spiritele. Mai multe despre cum forţele de ordine reușesc să impună legea în situații şi comunități precum Vulcăneştiul?
Your browser doesn’t support HTML5
În localitatea Vulcăneşti, Nisporeni, marea majoritate a populației o constituie etnicii romi, care deseori în situații conflictuale se conduc de propriile cutume comunitare. Rebeliuni de acest fel au mai fost printre romi, îşi aduce aminte şeful Direcţiei Generale Securitate Publică din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Veaceslav Balan.
Funcționarul a mers vineri la Vulcăneşti să le explice localnicilor procedurile legale în cazul unei anchete penale. El are o explicație de ce localnicii aşteaptă ca făptașii să fie pedepsiți cât de curând şi refuză să înmormânteze cadavrul celui omorât până nu i se face o expertiză repetată de la Chişinău.
„Eu vor cum spunea Lăpuşneanu: acum şi aici. Dar, din păcate, justiţia are nişte etape bine stabilite care nu pot fi sărite sau trecute peste rând. Sunt nişte proceduri, noi trebuie să le respectăm dacă vrem până la urmă să ajungem la o hotărâre de judecată bine gândită şi bazată pe probe. Poate, ştiţi, au avut insuficientă informație din partea statului referitor la cazul lor. S-a discutat, dumnealor au înţeles. Principalul e că trebuie să fie adus la cunoștința lor şi pe înțelesul lor”.
Your browser doesn’t support HTML5
Chiar dacă sunt de fire mai colerici, etnicii romi sunt receptivi şi așteaptă ca instituțiile statului să le facă dreptate, mai spune Veaceslav Balan. Potrivit aceleiași surse, nu ar fi adevărat că localnicii nu au încredere în poliţie, aşa cum au afirmat reprezentanți ai comunității în cadrul unei conferințe de presă.
În urma protestelor şi a criticilor aduse, procurorul general a transferat dosarul pentru examinare de la Nisporeni la Direcţia Generale de Urmărire penală a IGP al MAI „pentru a exclude orice grad de neîncredere şi interpretare eronată cu privire la caracterul obiectiv al investigațiilor”, se spune într-un răspuns al Procuraturii Generale oferit Europei Libere. În ceea ce privește acuzațiile de corupție lansate de protestatari la adresa procurorilor, Procuratura susține că nu a identificat date ce ar confirma învinuirea.
Misiunea de a calma spiritele la Vulcăneşti nu trebuie să revină doar câtorva inspectorii, ci să fie implicați şi acei mediatori comunitari, autorități locale sau lideri ai comunității rome, care să transmită mesajul că justiția în Republica Moldova se face în numele legii, este de părere juristul Alexandru Zubco, de la Oficiul Avocatul Poporului. Chiar dacă Alexandru Zubco recunoaște că neîncrederea în justiției este destul de mare în rândul tuturor cetățenilor.
„Dacă e vorba de faptul că sunt acuzații de lipsă de transparență sau părtinire, sau neîncredere în actul justiției, apar la mai mulți cetățeni, indiferent de etnie şi limba vorbită sau orice alt criteriu. Eu cred că şi ancheta trebuie să fie foarte deschisă, să-i cheme la un dialog, să le spună că:
Ancheta trebuie să fie foarte deschisă, să-i cheme la un dialog...
„Uite, de aici şi până aici noi facem treaba şi sperăm în termeni proximi”, pentru că o anchetă în cazul respectiv trebuie să fie una promptă, reactivă şi chiar transparentă. În acest sens să comunice cu oamenii”.
Indiferent cât de mult durează o anchetă, nu pot cetățenii să facă justiţie după ureche, există actori în actul justiției stabiliți prin Legea Supremă şi pârghii legale clar stabilite, afirmă juristul Alexandru Zubco. Singurele arme la îndemâna cetățenilor este informarea şi negocierea, mai spune reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului.