Înregistrarea pe platforma compensații.gov.md continuă | Urmările Laundromatului rusesc

În fiecare lună, pe data de 25 va fi lansat calculul pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetică a familiilor înregistrate.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md va continua pe întreaga durată a perioadei reci a anului, scrie Ziarul de Gardă, citând o declarație a ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, în fiecare lună, pe data de 25 va fi lansat calculul pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetică a familiilor înregistrate. Ministrul muncii a mai precizat că pentru energia electrică, facturile se emit în fiecare zi și cei care au primit facturi la începutul lunii și n-au văzut compensații vor primi compensațiile cumulat pentru două luni la următoarea facturare.
  • Deputata și vicepreședinta Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 de zile, anunță Newsmaker.md. Măsura preventivă a fost prelungită la solicitarea procurorilor prin decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la ședința de judecată din 14 decembrie. „Procurorii încearcă să meargă pe argumente și informații care în general nu sunt legate cu învinuirea”, a declarat Marina Tauber jurnaliștilor, insistând că ar fi „foarte multe greșeli juridice”. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului și că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.
  • Radio Chișinău scrie că Republica Moldova va dubla bugetul pentru apărare anul viitor. Această creștere este determinată de amenințările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, țară care se află chiar la frontiera războiului provocat de Rusia în Ucraina, notează jurnaliștii. Cheltuielile pentru acest sector vor crește în 2023 cu aproape 70% comparativ cu anul 2022 și vor constitui 0,5 la sută din PIB, a anunțat ministrul apărării Anatolie Nosatîi în cadrul Forumului anual de integrare europeană desfășurat la Chișinău. Potrivit ministrului, creșterea bugetară este salutabilă, dar insuficientă pentru necesitățile actuale ale Republicii Moldova, care s-ar ridica în acest moment la aproximativ 2% din PIB.
  • Președinta R. Moldova, Maia Sandu a avut o ședință cu responsabilii din domeniul justiției despre procesul de recuperare a bunurilor și activelor fraudate, întrevedere la care au participat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, procurorul general interimar, Ion Munteanu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, anunță portalul Agora.md. Reporterii mai notează că ședința s-a focusat pe rezultatul participării șefei statului la Conferința Internațională Anticorupție din SUA și pe discuțiile pe care le-a avut cu autoritățile americane pentru avansarea R. Moldova în lupta anticorupție. În articol se mai menționează că s-a discutat și despre acțiunile de recuperare a bunurilor și activelor fraudate din Moldova și duse în alte țări.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • RISE Moldova scrie despre urmările Laundromatului rusesc, postarea lor fiind una dintre cele mai polare pe Facebook-ul moldovean. Jurnaliștii notează, între altele, că Sucursala Danske Bank din Estonia a fost utilizată în scheme de spălare a circa 200 de miliarde de euro, inclusiv în celebrul #Laundromat – realizat cu implicarea directă a sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova.
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit o postare a Europei Libere despre anunțul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că a vorbit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi se pregăteşte să participe, joi, la întâlnirea cu liderii UE, după ce blocul european a obţinut ridicarea veto-ului Ungariei şi poate debloca cei 18 miliarde de euro promişi Kievului pentru anul viitor. El le-a spus compatrioţilor că a fost „o zi foarte fructuoasă pentru Ucraina, în diferite aspecte”, prezentându-le rezultatele conferinţei donatorilor de la Paris, unde Kievul a obţinut un ajutor de 1 miliard de euro.