Linkuri accesibilitate

Pensiile vor fi indexate cu 14,1%, iar salariile bugetarilor vor crește cu 1.300 de lei


Potrivit legislației actuale, indexarea pensiilor pentru anul 2023 ar trebui să aibă loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, adică de cel puțin 30%.
Potrivit legislației actuale, indexarea pensiilor pentru anul 2023 ar trebui să aibă loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, adică de cel puțin 30%.

Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a anunțat că, începând cu luna ianuarie 2023, salariile bugetarilor vor fi majorate cu 1.300 de lei, iar, din lipsă de fonduri, pensiile vor fi indexate, în aprilie 2023, doar cu 14,1%. Pentru creșterea salariilor în bugetul de stat pentru anul 2023 vor fi alocate 3,7 miliarde de lei.

„Prin politica salarială de anul viitor s-a decis să se meargă pe o majorare a tuturor salariilor cu aceeași sumă fixă, de 1.300 de lei. Măsura a fost acceptată în forma actuală pentru a-i proteja pe angajații care au salarii mici. Dacă majoram salariile în baza valorii de referință, pentru acele persoane care au 4.000 de lei, creșterea ar fi fost infimă, iar pentru cei care au salarii mari, proporțional, și majorarea era să fie mai mare”, a precizat Dumitru Budianschi într-o emisiune TV, citat de IPN.

Potrivit legislației actuale, indexarea pensiilor pentru anul 2023 ar trebui să aibă loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, adică de cel puțin 30%. Totuși, ministrul finanțelor spune că nu există bani decât pentru o indexare cu 14,1%.


„Ulterior, pe parcursul anului, în funcție de evoluția veniturilor, probabil, vom reveni la acest subiect, dar trebuie să ținem cont de faptul că indexarea din 2022 și plățile unice oferite au asigurat valoarea pensiilor, nu excelent, dar aproape de pierderile cauzate de inflație. E vorba, în special, de categoria pensiilor mici, pentru că pensionarii cu pensii mai mari au avut și pierderi mai mari din cauza inflației. Estimăm că veniturile bugetului asigurărilor sociale vor crește cu 14%, n-avem de unde indexa pensiile cu o valoare mai mare”, a explicat ministrul.

Dumitru Budianschi a mai spus că bugetul de stat pentru anul 2023 are un deficit de 6% din PIB, adică peste 18 miliarde de lei. Autoritățile mizează pe fonduri externe în valoare de 15 miliarde de lei pentru a acoperi cea mai mare parte a deficitului bugetar.

XS
SM
MD
LG