Linkuri accesibilitate

Inflația în R. Moldova, comparativ cu statele europene. Ce s-a scumpit cel mai mult în noiembrie


Potrivit BNS, inflația din luna noiembrie, comparativ cu octombrie, a fost sub nivelul înregistrat în Turcia (2,9%), Ungaria (1,8%) și Letonia (1,1%).  
Potrivit BNS, inflația din luna noiembrie, comparativ cu octombrie, a fost sub nivelul înregistrat în Turcia (2,9%), Ungaria (1,8%) și Letonia (1,1%).  

Prețurile medii de consum au crescut în luna noiembrie cu 1% față de octombrie, iar, comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul inflației a ajuns la 31,4%. Cel mai mult s-au scumpit unele produse alimentare, combustibilii și electricitatea.

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că prețurile la produsele alimentare au crescut în medie în noiembrie cu 0,8%, cele ale produselor nealimentare – cu 0,9%, iar ale serviciilor prestate populației – cu 1,5%.

Inflația a ajuns în noiembrie la 31,4% ca urmare a scumpirii produselor alimentare în medie cu 33,1%, a celor nealimentare – cu 21,2% și a serviciilor – cu 44,7% față de noiembrie 2021.

Din produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit ouăle de găină (cu 12%), legumele (cu 5,5%), zahărul (cu 3,8%) și pâinea (cu 1,9%). Pe de altă parte, fructele s-au ieftinit cu 9,7%. Într-o lună, prețul la combustibili și carburanți a crescut cu 1,2%. Cel mai mult s-a scumpit serviciile comunal-locative, cu 2,5%, din cauza creșterii prețurilor medii la serviciile de furnizare a energiei electrice (cu 37,4%).

Potrivit BNS, rata de creștere a inflației din luna noiembrie, comparativ cu octombrie, a fost sub nivelul înregistrat în Turcia (2,9%), Ungaria (1,8%) și Letonia (1,1%).

În același timp, rata de creștere a inflației în R. Moldova a fost mai mare decât în Slovenia și Estonia (câte 0,9%), Polonia (0,7%), Macedonia, Cipru și Italia (câte 0,5%), Franța și Lituania (câte 0,4%), Austria și Portugalia (câte 0,3%).

XS
SM
MD
LG