Observatori politici americani remarcă, în contextul obstacolelor în calea unui nou acord nuclear cu Iranul, întâlnirea fără precedent dintre premierul Israelului Naftali Bennett și liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al Nahyan.
Relațiile dintre cele două țări au fost oficializate odată cu acordurile Abraham, inițiate de administrația Trump. Șeicul Mohammed a vizitat de curând și Turcia, pentru a repara raporturile cu președintele Erdogan, un susținător al mișcărilor islamiste considerate o amenințare de către Emiratele Arabe Unite. Qatar mediază în vederea unui întâlniri dintre Erdogan și prințul moștenitor saudit, lider de facto al țării – Mohammed bin Salman, o altă întrevedere considerată – dacă se va produce – neașteptată, ținând cont de faliile politice din regiune.
### Vezi și... ### Acordurile Abraham și conflictul israelo-palestinianAceste reașezări sunt consecința incertitudinilor cu privire la politica administrației Biden în regiune, după retragerea precipitată din Afganistan și reorientarea către primejdia expansiunii chineze. După ceea ce se bănuiește a fi fost atacuri cu drone iraniene asupra unor obiective energetice saudite în 2019 și reducerea rolului american în Irak, există temerea că apetitul Statelor Unite pentru implicare în regiune e în descreștere.
Oficialități israeliene și din țări de la Golful Arabic se tem că convorbirile de la Viena cu Iranul, purtate de mari puteri ar putea eșua fiind urmate de o posibilă criză. În condițiile în care acordurile Abraham sunt încă limitate, Israelul și Emiratele Arabe Unite încearcă să se sprijine reciproc, pentru a face față pericolului unui conflict de amploare, de aceea perioada actuală este una de repozițioanare.
Există și încercări în lumea arabă de a relua legăturile cu președintele sirian Assad, care ar putea participa la un summit al Ligii Arabe în martie, pentru prima dată din 2011. Se fac și încercări de reluare a raporturilor diplomatice dintre Arabia Saudita și Iran, în idea creării unor canale diplomatice în cazul în care convorbirile cu privire la pericolul nuclear iranian eșuează.