Linkuri accesibilitate

Acordurile Abraham și conflictul israelo-palestinian


Conflictul dintre israelieni și palestinieni amenință să scape de sub control – grave ciocniri la Ierusalim, atacuri cu rachete în și dinspre Gaza, violențe împotriva unor israelieni, în diverse orașe din țară. În acest context se pune problema dacă acordurile Abraham – reluarea relațiilor dintre Israel și unele țări arabe –, realizarea cu care fosta administrație Trump se mândreşte, ajută în actuala situație sau nu.

Acordurile cu Emiratele Arabe Unite si Bahrein, urmate de Sudan și Maroc, au fără îndoiala valoare simbolică. Semnându-le, autocrați din regiune au nesocotit regula nescrisă de a nu face pace cu Israelul, până când situația palestinienilor nu va fi fost rezolvată. În realitate, liderii din statele respective sunt mai preocupaţi de amenințarea iraniană decât de conflictul israeliano-palestinian și au acceptat, în consecință, oferta ginerelui lui Trump, recunoașterea Israelului, în schimbul unor avantaje economice, inclusiv pentru palestinieni, dacă aceștia acceptă și ajutorul, dar și un acord încheiat fără participarea lor.

Imediat după instalarea la Casa Albă, Joe Biden a semnalat interes pentru cauza palestiniană, dar și pentru securitatea Israelului, adăugând însă că regiunea pe ansamblu nu ar mai fi o prioritate la fel de mare ca până acum.

Acum, conflictul a reizbucnit și sunt morți de ambele parți, riscând să devină un război. Țările arabe, inclusiv semnatarii acordurilor cu Israelul, s-au grăbit să condamne ceea ce consideră acțiuni provocatoare și violente ale unei forțe de ocupație.

Aceste luări de poziție nu sunt neobișnuite, doar că acum observatorii doresc să vadă dacă acordurile Abraham au schimbat ceva în dinamica conflictului. Nu pare să fie cazul. Analişti arată că calculul Israelului și al lui Jared Kushner a fost să facă irelevantă chestiunea palestiniană, doar că, acum, aceasta revine cu forță și o violență nemaiîntâlnită în ultimul deceniu.

XS
SM
MD
LG