Linkuri accesibilitate

SUA: care va fi strategia noii administrații Biden în Orientul Mijlociu?


Secretarul de stat american Mike Pompeo, premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul de externe din Bahrain, Abdullatif bin Rashid Al Zayani la conferința de presă comună după discuțiile de la Ierusalim, 18 noiembrie 2020.
Secretarul de stat american Mike Pompeo, premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul de externe din Bahrain, Abdullatif bin Rashid Al Zayani la conferința de presă comună după discuțiile de la Ierusalim, 18 noiembrie 2020.

Secretarul de stat american Mike Pompeo face o vizită în Israel, unde va vizita și o așezare israeliană din Cisiordania, fiind primul înalt deminitar american care să viziteze o colonie evreiască din teritoriile palestiniene. Cu noua administrație Biden, linia politică s-ar putea schimba din nou.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Unul dintre aliații principali ai președintelui Donald Trump, premierul Israelului Benjamin Netanyahu, a stat de vorbă la telefon cu președintele ales, Joe Biden. Purtătorul de cuvânt al premierului a spus că Biden a reafirmat angajamentul american pentru securitatea Israelului. Premierul Netanyahu a reafirmat legăturile speciale dintre cele două țări și faptul că Israelul privește către Statele Unite ca la o „componentă fundamentală a securității și politicii țării”. Cei doi au convenit să se întâlnească curând după inaugurarea lui Biden pentru a continua discuțiile. Președintele Israelului, Reuven Rivlin a scris pe Twitter că a stat și el de vorbă cu Biden pe care l-a numit „un prieten” al Israelului care știe că „prietenia se bazează pe valori comune dincolo de partizanatul politic”.

Joe Biden a stat de vorbă cu numeroși lideri din lume, de când a câștigat alegerile, dar această convorbire cu Netanyahu este probabil mai semnificativă pentru Donald Trump – care încă nu și-a recunoscut înfrângerea – din cauza parteneriatului strategic special pe care îl are cu primul ministru israelian.

În centrul relației a fost consensul celor două administrații că dușmanul comun este Iranul. Netanyahu a folosit relația sa specială cu Trump pentru a menține dominația internă a partidului său, Likud.

Casa Alba a utilizat și ea argumentul acordurilor între Israel și Emiratele Arabe Unite, Sudan și respectiv Bahrein, ca o dovadă a succesului planului său pentru regiune. Natanyahu a avut relații reci cu predecesorul lui Trump, Barack Obama criticând administrația acestuia în legătură cu acordul nuclear cu Iranul și poziția față de extinderea așezărilor evreiești din Cisiordania. Dar în contextul alegerilor americane, atunci când Trump l-a încurajat pe Netanyahu să îl critice public pe Biden, acesta s-a eschivat diplomatic.

Se anticipează că o administrație Biden va sprijini în mai mare măsură cauza palestiniană decât a fost cazul cu Trump. Premiza acestuia a fost crearea unei coaliții între țări arabe sunite și Israel, împotriva Iranului și stimulente economice pentru palestinieni, o strategie respinsă însă de palestinieni care au acuzat Washington-ul de atitudine părtinitoare, în favoarea Israelului. Odată cu Biden soluția celor două state – Israel și Palestina – va reveni probabil în actualitate.

XS
SM
MD
LG