Învățământul la distanță, după primul semestru. „Optăm pentru instruirea tradițională!”

Universitățile din țară au încheiat sesiunea examenelor de iarnă și acum au dat curs celui de-al doilea semestru de studii. Anul trecut, datorită faptului că toți elevii de liceu au promovat examenul de bacalaureat, instituțiile superioare de învățământ au avut parte de mai mulți studenți. Temerea managerilor de universități era însă că în pofida numărului record de studenți, calitatea studiilor va avea de suferit din cauza învățământului la distanță. În ce măsură această temere s-a adeverit?

Your browser doesn’t support HTML5

Învățământul la distanță, după primul semestru. „Optăm pentru instruirea tradițională!”

În lipsa examenelor de Bacalaureat urmare a pandemiei de COVID-19, numărul studenților înscriși la universități a crescut, în medie, cu 10%. E vorba de un contingent de 17 mii de absolvenți, cărora li s-a adăugat și cei peste două mii de corigenți din anii trecuți. Experiența din primul semestru a arătat că zadarnic s-au bucurat acei studenți care au avut senzația că „au trecut ca prin urechile acului” de examene, spune prim-prorectora Universității de stat „Alecu Russo” de la Bălți, Lidia Pădureac. Și asta pentru că la fel ca și în anii trecuți, înmatricularea la universitate nu le-a garantat trecerea de prima sesiune de examene. Numărul restanțierilor este similar celui din anii precedenți, constată Lidia Pădureac:

„Dacă ne-am referi la numărul de restanțieri, deci, în principiu a rămas cam același număr ca și în anii precedenți. Indiferent că orele au fost în format mixt, procesul decurge cam la fel ca și în anii precedenți. Nu putem spune că avem un număr mult mai mic de restanțieri sau un număr mai mare, chiar dacă suntem în situație de pandemie.”

### Vezi și... ### Natalia Grîu (Ministerul Educației): „Majoritatea instituțiilor de învățământ activează cu prezență fizică”

Prim-prorectora Universității de stat „Alecu Russo” de la Bălți mai spune că în semestrul II de studii, instituția a optat pentru modelul hibrid de studiere: luni și vineri orele au loc online, iar de marți până joi – fizic, în sala de curs. Lidia Pădureac admite că studiile la distanță au motivat, pe de o parte, profesorii să caute mai multe căi pentru ca informația să fie pe înțelesul studenților, pe de altă parte, cei din urmă au învățat să lucreze mai mult de sine stătător. Aceste beneficii însă nu au cum să încline balanța în favoarea studiilor doar de la distanță, spune prim-prorectora Universității de stat de la Bălți:

Probabil că varianta clasică este cea mai bună. De acest lucru ne-am convins și acum...
L.Pădureac

„Probabil că varianta clasică este cea mai bună. De acest lucru ne-am convins și acum. În cazul evaluării la distanță riscul ca să scrie un răspuns altcineva în locul studentului este destul de mare, chiar dacă noi lucrăm pe platforme educaționale sau prin video conferințe, oricum, riscul rămâne. Învățământul la distanță are beneficiile sale, în același timp sunt și riscuri destul de mari. Deci, contactul direct nu poate anulat nici într-un fel. Lecția de bază ar fi că putem utiliza mai pe larg platformele educaționale, dar noi totuși optăm pentru instruirea tradițională, în sălile de curs.”

Instituțiile de învățământ superior care oferă și cămine pentru studenți trebuie constant, pe lângă dezinfectarea spațiilor de studiu, să aibă grijă și de camerele pentru studenți. Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, spune că normele impuse de autorități prevăd că fiecărui student ar trebui să-i revină un spațiu mai mare în cămine, spre deosebire de anii trecuți. Managerii de instituții nu au fost puși în situația să identifice spații suplimentare pentru că o parte dintre studenți au ales să facă naveta sau să ia locuințe cu chirie:

### Vezi și... ### Anatol Gremalschi: „Ne trebuie un portal național al educației”

„În cămine am asigurat ca studenții să fie cazați câte unul-doi sau trei în cameră. O parte au optat să nu fie cazați în cămine. Aceleași reguli sunt aplicate: se interzice accesul persoanelor străine, inclusiv studenții UTM nu pot merge dintr-un cămin în altul, le este interzis, doar cei care locuiesc în cămin au acces. În principiu, se interzic activități desfășurate în comun. Rugăm studenții să păstreze distanța socială. Au loc periodic constant măsuri de dezinfecție.”

Managerii de instituții cu care am stat de vorbă înțeleg că creșterea numărului de studenți este una iluzorie și se datorează anulării examenelor de Bacalaureat și închiderii hotarelor pentru călătorii. Iar odată cu eliminarea restricțiilor se vor confrunta cu vechile probleme: scăderea numărului de studenți din cauza declinului demografic și emigrării masive.