Din cauza secetei, recolta de porumb și floarea-soarelui din acest an este în mare parte compromisă. Situația este dramatică, în special, în sudul Republicii Moldova, unde agricultorii scot tractoarele în câmp ca să distrugă culturile afectate și să pregătească terenurile pentru semănăturile de toamnă.
Vasile Șarban, secretar de stat în Ministerului Agriculturii, a precizat pentru Europa Liberă că recolta este bună doar pe 6 la sută din suprafețele din țară cultivate cu porumb și 8% din cele cu floarea-soarelui, adică s-a colectat o tonă de produse la fiecare hectar. Sub o tonă per hectar s-a strâns sau încă urmează de pe 28% din terenurile cu porumb și 43% cu floarea-soarelui, ceea ce se consideră o recoltă satisfăcătoare. Restul recoltei este proastă.
Your browser doesn’t support HTML5
„În majoritatea raioanelor din sudul țării roada este compromisă. Vorbim de Cahul, Cantemir, Basarabeasca, autonomia găgăuză, Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești, Ialoveni. Până la Orhei și Telenești, situația este rea”, a spus oficialul.
În raioanele Basarabeasca, Căușeni și Ștefan Vodă, unde a ajuns echipa Europei Libere, nu a plouat timp de patru luni. Vladimir Vrabie din satul Carabetovca, raionul Basarabeasca, are 350 de hectare de terenuri agricole, dintre care peste 200 cu porumb și floarea-soarelui.
Porumbul ar trebui să atingă înălțimea de minimum 1,5 metri, dar are doar 30-50 de centimetri. E prăpăd...Vladimir Vrabie, agricultor
Din cauza secetei, agricultorul a pierdut aproape toată roada. „Porumbul ar trebui să atingă înălțimea de minimum 1,5 metri, dar are doar 30-50 de centimetri. E prăpăd. Poți doar să dai drumul la o turmă de oi sau de vaci, că toloaca e uscată. Asta ar fi un gest de binefacere pentru săteni”, spune fermierul.
Ploile care au căzut în ultimele câteva zile nu sunt în măsură să salveze recolta de porumb și floarea-soarelui. Cel mult, pot ajuta agricultorii să prelucreze terenurile și să le pregătească pentru următorul sezon agricol. Sergiu Stefanco din satul Ucrainca, raionul Căușeni, și-a scos deja tehnica în câmp pentru a nimici porumbul și floarea-soarelui de pe cele peste 900 de hectare pe care le deține.
În loc, va semăna la toamnă grâu, orz și rapiță. „Investițiile s-au ridicat la peste 15.000 de lei la hectar. Am aplicat tehnologii, îngrășăminte, erbicide, dar nu strângem nimic. Dacă aș da 10 ani înapoi, nu aș mai face agricultură. Acum sunt legat de pământ. Dacă dau mâinile în jos, va trebui să întoarcem datoriile nu doar eu, dar și strănepoții mei”, susține agricultorul.
Să fi fost o ploaie măcar acum două săptămâni, miezul seminței de floarea-soarelui ar fi fost format, dar așa, e seacă toată....Vitalie Haret, fermier
Vitalie Haret din satul Antonești, raionul Ștefan Vodă, a pierdut toată roada de pe cele 40 de hectare plantate cu porumb și floarea-soarelui iar, odată cu asta, și peste 700.000 de lei, bani pe care i-a investit în lucrările agricole. „Să fi fost o ploaie la timp, măcar acum două săptămâni, miezul seminței de floarea-soarelui ar fi fost format, dar așa, e seacă toată. Nu vom face nimic cu ea, va trebui să o distrugem. Acum nu mai e niciun efect de la ploaie pentru porumb și floarea-soarelui. E o pierdere totală, de 100%”, explică agricultorul.
Fermierii așteaptă ca autoritățile să declare stare de urgență în agricultură și să vină cu măsuri concrete de susținere a agricultorilor păgubiți de secetă. Pe termen lung, statul ar trebui să investească în sisteme performante de irigare, întrucât cele moștenite din perioada sovietică au fost distruse, iar țevile au fost vândute la metal uzat, cred ei.
La sfârșitul lunii iulie, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii, în contextul secetei severe din acest an, dar acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.
### Vezi și... ### Cum îi poate ajuta pe fermieri declararea stării de urgență în agricultură