Șantajul energetic al Rusiei obligă UE să facă rapid trecerea spre energia regenerabilă (Olaf Scholz)

Energie eoliană.

Germania vrea să investească 600 de miliarde de euro în următorii cinci ani în energie „verde”, infrastructură și digitalizare pentru că „vrem să renunțăm cu timpul la cărbune, petrol și gaze”, a anunțat cancelarul german Olaf Scholz.

Vorbind la o conferință internațională pe teme climatice la Berlin, Scholz a declarat că până în 2045, deci în decurs de 25 de ani, Germania vrea să fie una din primele țări industrializate cu o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. „Războiul brutal al președintelui [Vladimir] Putin împotriva Ucrainei, decizia sa de a folosi energia ca armă, dar și creșterea razantă a prețurilor pentru energie – toate ne conving că trebuie să atingem acest obiectiv ambițios”, a mai spus cancelarul german.

Pentru moment, Germania rămâne una din cele mai dependente economii din UE de gazul rusesc, motiv pentru care se pregătește intens de reduceri dramatice la iarnă, în consumul industrial, dar și al gospodăriilor individuale, în caz că Rusia ar decide să sisteze definitv livrările de gaze prin Nord Stream 1.

Pentru moment, acest gazoduct - care leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică - este în revizie anuală, însă ministrul german al economiei și președinta Comisiei Europene au avertizat că Moscova ar putea folosi orice pretext pentru a nu relua livrările.

Până acum, Rusia a respins categoric aceste speculații, deși din martie a oprit exporturile spre mai multe țări calificate de către Kremlin drept „neprietenoase” din Uniunea Europeană, iar livrările spre Germania au fost reduse la 40%.

Vineri, 15 iulie, la reuniunea de la București a donatorilor din Platforma de sprijin pentru R. Moldova, ministra germană de externe Annalena Baerbock anunța că Berlinul va acorda un sprijin de circa 20 de milioane de euro Chișinăului pentru dezvoltarea surselor alternative de energie și promovarea utilizării eficiente a energiei.

Republica Moldova, a mai spus vineri Baerbock la reuniunea de la București, trebuie ajutată se elibereze de „șantajul energetic” rusesc.

Este o parte dintr-un grant total de aproape 77 de milioane de euro, care trebuie aprobat de Parlamentul de la Berlin.