Șapte candidați pretind funcția de avocat al poporului

Potrivit Ziarului de Gardă, șapte pretendenți aspiră la funcția de avocat al poporului, pe un mandat de șapte ani. Aceștia sunt avocații Emanoil Ploșnița, Violeta Gașițoi, Ilie Rotaru, experții antitortură și militanți pentru drepturile omului Ceslav Panico, Eugen Goloșceapov, Alexandru Zubco, ultimul angajat al Oficiului avocatului poporului, precum și profesorul și expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț.

Comisia parlamentară de concurs va selecta doi pretendenți care au acumulat cel mai mare punctaj, iar decizia finală va aparține plenului legislatitului. Proba interviului este probramată pentru data de 31 ianuarie.

Funcția de avocat al poporului a devenit vacantă în decembrie, după ce Natalia Moloșag a demisionat la presiunea publică deoarece ar fi angajat un bărbat condamnat pentru proxenetism. Guvernarea PAS și-a atras critici pentru promovarea în funcție a lui Moloșag, care în trecut o reprezentase în instanţă pe preşedinta Maia Sandu. Șefa satului, dar și Moloșag au negat presupusa afiliere politică.

### Vezi și... ### Avocata Poporului a demisionat