Linkuri accesibilitate

Avocata Poporului, acuzată de probleme de integritate, a demisionat


Actualizare, joi, 2 decembrie 2021: Avocata Natalia Moloșag a demisionat din funcția de Avocat al Poporului. Anunțul a fost făcut pe Facebook.

******

Articolul inițial:

Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, a semnalat că își va da demisia după ce i s-a reproșat că ar fi angajat la Oficiul pe care îl conduce un bărbat care a fost condamnat la viața lui pentru proxenetism.

Se așteaptă ca Avocata Poporului, acuzată de probleme de integritate, să-și dea demisia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00

În declarații pentru presă, Moloșag a explicat că a păstrat legături cu Dumitru Godorog, căruia i-a fost avocat, ca să-l ajute să se reintegreze în societate și că el n-a avut acces la informații importante sau la fonduri. Ea mai sugerează că motivele criticilor ar fi altele, ascunse. Criticii insistă însă că apărând mereu în compania lui Godorog, inclusiv la evenimente publice ținând de munca ei, Moloșag a făcut o greșeală care aduce atingere imaginii oficiului ei și că trebuie să plece.

Avocata poporului Natalia Moloşag admite că ar putea demisiona din funcţie în câteva zile, după ce va finaliza un control demarat în cadrul instuţie. După două luni de mandat, a ieşit la iveală că Moloşag a angajat o persoană condamnată pentru proxenitism, fapt ce ar fi dus la ştirbirea credibilităţii Oficiului Avocatului Poporului, susţin mai multe organizii neguvernamentale, cerându-i demisia lui Moloşag „imediat şi necondiţionat”. Acest angajat nu are niciun statut, dar participă la şedinţe şi are acces la date cu caracter personal, potrivit Ziarului de gardă. Natalia Moloşag a admis astăzi, într-o primă reacţie, că a greşit din lipsă de experienţă în instituţiile publice, dar nu vede o problemă de moralitate. Dimpotrivă, a spus că multă lume o critică neîntemeiat pentru că ar fi incomodă.

Natalia Moloşag
Natalia Moloşag

Demisia, este ceea ce cer politicieni de opoziţie şi lideri ai societăţii civile de la avocata poporului Natalia Moloşag, după ce s-a aflat că a angajat un fost client de-al ei în poziţia de „şofer, agent de securitate sau persoană de încredere”, aşa cum l-a descris chiar Moloşag. Este vorba de un bărbat condamnat pentru proxenetism care însă a fost scutit de pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă de probaţiune de trei ani.

Critici şi-a atras nu numai avocata poporului, dar şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la putere, care a promis să aducă în funcţii persoane în baza meritocraţiei şi a integrităţii.

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor, este printre semnatarii demersului formulat de cele mai cunoscute ONG-uri care insistă pe demisia Nataliei Moloşag. Expertul aminteşte că au fost numeroase speculaţii legate de această numire în funcţie, formal în baza unui concurs care însă a ridicat numeroase semne de întrebare referitoare la obiectivitatea lui. Acest episod trebuie să fie şi o lecţie pentru guvernare, consideră, Adrian Lupuşor, întrucât sprijinind-o politic pe Natalia Moloşag trebuie să-şi asume şi toate consecinţele.

„Nu am văzut explicaţii şi motivaţii temeinice pentru situaţia creată. Integritatea şi transparenţa Oficiului Avocatului Poporului trebuie să fie baza activităţii acestei instituţii. Or angajarea unor persoane în condiţii netransparente şi persoane cu un profil de integritate extrem de dubios este în contradicţii cu aceste principii, pe care trebuie să se bazeze activitatea Oficiul Avocatului Poporului, având în vedere că este o instituţie care trebuie să-şi reabiliteze imaginea”.

În replică, Natalia Moloşag a invocat că la mijloc ar fi vorba de manipulări, fiind atacată din toate părţile, şi dinspre subalternii de la Oficiul Avocatului Poporului, şi dinspre colegii avocaţi cu care avusese anterior conflicte, şi dinspre cei pentru care ea ar fi incomodă în Consiliul Superior al Procurorilor, unde este membru din oficiu.

Moloşag a recunoscut că Dmitri Godorog a avut o condamnare pentru proxenetism, dar şi-a recunoscut vina şi şi-a ispăşit pedeapsa. Avocata poporului a mai spus că pentru ea este important ca un fost deţinut să fie reintegrat în societate, de aceea i-a acordat o a doua şansă, l-a angajat asistent de avocat. La transferul în noua funcţie ar fi admis o lacună, dar asta din lipsă de experienţă, a precizat Natalia Moloşag.

Nu a avut acces la date cu caracter personal, nu a avut competenţe decizionale

„Odată cu numirea în funcţie în calitate de avocat al poporului, am continuat această colaborare, deoarece am avut nevoie de ajutor pentru toate muncile auxiliare, astfel contractându-l temporar, prin contract de prestări servicii, cu titlul gratuit. Nu a avut acces la date cu caracter personal, nu a avut competenţe decizionale, fiindcă a fost implicat strict ca personal tehnic şi asigurându-mi atât deplasarea fizică, cât şi protecţia şi integritatea deoarece am fost ameninţată odată cu intrarea în mandat”.

Pentru a nu prejudicia imaginea instituţiei, Natalia Moloşag spune că se gândeşte să demisioneze din funcţie după finalizarea controlului demarat. Dar acest pas nu va avea legătură cu faptul că ar fi încălcat în vreun fel legislaţia.

Liliana Nicolaescu Onofrei
Liliana Nicolaescu Onofrei

Vicepreşedinta PAS, Liliana Nicolăescu-Onofrei, sugerează că partidul care a votat-o pe Natalia Moloşag în funcţia de Avocat al Poporului este la fel în aşteptarea anunţului de demisie, după consumarea unor formalităţi.

„Noi toţi ne uităm cu atenţie la această situaţie, dar haideţi să vedem, doamna avocat a spus astăzi în conferinţă de presă ce urmează să facă, să vedem deja ce se va întâmpla. Cred că va acţiona aşa cum a zis, înţeleg că trebuie să finalizeze anumite procese şi că în baza anchetei de serviciu ea intenţionează să facă demersuri către autorităţile care trebuie sesizate”.

Europa Liberă: Din punctul dvs. de vedere, credibilitatea instituţiei în acest caz a fost afectată?

„Evident că este o problemă de credibilitate, dar haideţi să vedem exact ce va urma în urma afirmaţiilor dumneaei şi să vedem acţiunile concrete pe care le-a promis”.

Chiar dacă Natalia Moloşag a negat că ar avea afiliere politică, concursul din jurul numirii ei, cât şi viteza cu care a fost promovată a generat numeroase critici. Mai ales că anterior Moloşag a reprezentat-o în instanţă pe preşedinta Maia Sandu. Anume acest detaliu se presupune ar fi calificat-o cu prima şansă şi a menţinut-o în atenţia publică, ca un prim demnitar instalat în post de noua guvernare.

XS
SM
MD
LG