Ministerul armean al Apărării a declarat la 11 aprilie că patru soldați armeni au fost uciși și șase răniți „ca urmare a provocărilor azerilor”, în timp ce Ministerul azer al Apărării a raportat moartea a trei soldați azeri.
La ora locală 20:30, situația de pe linia frontului era relativ stabilă, a precizat Ministerul Apărării armean în declarația sa.
### Vezi și... ### Nikol Pașinian: Problema securității externe a Armeniei rămâne „nerezolvată”Erevanul și Baku s-au acuzat reciproc de provocarea ultimei ciocniri armate din 11 aprilie. Ministerul Apărării din Armenia susținea într-o declarație anterioară că soldații azeri desfășurați pe câmpurile din apropierea satului armean Tegh, aflat pe teritoriul suveran armean cucerit cu două săptămâni mai devreme, au deschis focul asupra soldaților armeni care efectuau acolo lucrări de fortificații. Luptele din sudul provinciei Siunik, spun oficialii armeni, au început în jurul orei locale 16:00 și au durat cel puțin până la ora 17:30, iar Azerbaidjanul ar fi tras focuri de mortier asupra pozițiilor armenești.
În declarația sa anterioară, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a acuzat forțele armene că au recurs la provocări, provocând moartea și rănirea mai multor militari azeri. „În prezent, unitățile forțelor noastre armate iau contramăsuri adecvate”, se arată în declarația de la Baku.
Cele două versiuni asupra evenimentelor nu au putut fi verificate deocamdată din surse independente.
### Vezi și... ### Prim-ministrul armean propune o zonă demilitarizată în jurul regiunii Nagorno-KarabahReînceperea luptelor urmează unui incident din 10 aprilie, în care forțele de securitate armene au declarat că au reținut un bărbat azer și că îl caută pe un altul, despre care se crede că a trecut în Armenia din motive neclare.
Armenia acuză Azerbaidjanul că a capturat zeci de kilometri pătrați de teritoriu armean suveran într-o serie de incursiuni începând din mai 2021. Azerbaidjanul neagă acuzația. Aproape 300 de soldați au fost uciși de ambele părți în confruntările de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan din septembrie anul trecut, care, deși au ținut doar două zile, s-au dovedit a fi cele mai mortale lupte dintre Armenia și Azerbaidjan de la războiul din 2020 din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, când au murit aproape 7.000 de persoane.
Ca urmare a acelui război, Baku a recâștigat controlul asupra unor părți mari din Nagorno-Karabah și a șapte districte adiacente care se aflau sub controlul etnicilor armeni de trei decenii.