La Chișinău au fost semnate mai multe acorduri între R.Moldova și România

Premierii Moldovei și României, Natalia Gavrilița și Nicolae Ciucă, au semnat mai multe acorduri la ședința comună a guvernelor lor care a avut loc la Chișinău în 11 februarie 2022

La Chișinău a fost semnat acordul de reducere sau anulare a tarifelor de roaming dintre R.Moldova și România. Acordul, semnat la ședința comună a guvernelor celor două țări care a avut loc în capitala R.Moldova prevede că pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori, pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif, iar pentru serviciile de Internet utilizate în roaming în România tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.
Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, citat de Radio Chișinău, aproximativ 30% din întregul trafic de roaming utilizat de cetățenii Republicii Moldova este cu România.

Tot la ședința comună a celor două guverne, prima organizată la Chișinău de la lansarea acestor reunini în 2012 la Iași, s-au semnat acordurile privind ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat de București Republicii Moldova, precum și cele privind construcția unui pod rutier peste râul Prut la Ungheni, care va facilita circulația spre Iași, și consolidarea podului de la Giurgiulești. În conferința de presă care a urmat semnării acordurilor, premierul român Nicolae Ciucă a remarcat că în acest fel Moldova va fi și mai bine conectată la sistemul rutier european.

Ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României, Chișinău, 11 februarie 2022

Pentru moment însă, în România, proiectele privind autostrăzile din Moldova, A8 (Autostrada „Unirii” între Ungheni și Tg.Mureș) și A7 (Suceava – București) sunt într-un stadiu incipient, iar în 2022 perspectivele sunt modeste, potrivit unui bilanț prezentat de Hotnews.ro: ar putea fi lansate primele licitații de execuție pe Autostrada „Unirii” A8 și s-ar putea deschide primul șantier pe Autostrada Moldovei A7.

Premierul român Nicolae Ciucă a vorbit și despre vulerabilitatea energetică a R. Moldova, care ar putea fi depășită printr-o serie de proiecte de interconectarea între cele două țări. Totodată, România ar putea oferi R. Moldova capacități de stocare a gazului, care împreună cu cele din Ucraina, ar putea asigura alimentarea țării și în timpul iernii la prețuri convenabile.

Moldova dorește să aibă 30% din consumul său anual de gaze naturale sub formă de stocuri, dar nu a dezvoltat încă infrastructura necesară, remarcă economistul Veaceslav Ionița.