„Ucraina resimte deja consecințele negative ale situației din jurul dispariției fostului judecător Nicolae Ceaus, iar o „evoluție optimă” a cazului este „dificil de imaginat”, a declarat directorul Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU), Artem Sitnik, pentru serviciul ucrainean al Europei Libere.
„Dacă Ceaus apare în Ucraina, trebuie să-l reținem, să executăm decizia instanței cu privire la arestarea sa și să continuăm ancheta. Dacă apare pe teritoriul altei țări, indiferent care ar fi motivul, nu-l vom obține niciodată pe teritoriul Ucrainei”, a spus directorul NABU.
Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit lui, având în vedere circumstanțele dispariției lui Ceaus în Republica Moldova, în cazul în care acesta apare în străinătate, problema extrădării lui în Ucraina nu va mai putea fi pusă. „Și acest lucru nu numai că va submina autoritatea Ucrainei în această chestiune, dar va pune sub semnul întrebării cooperarea internațională cu Interpol”, a declarat Artem Sitnik.
Oficialul de la Kiev crede că „astfel de acțiuni stângace ar fi putut fi făcute în mod deliberat pentru a submina autoritatea Ucrainei pe plan internațional”. „Avem deja sută la sută consecințe negative, trebuie doar să așteptăm să apară această persoană”, a adăugat Sitnik. Acesta a precizat că o anchetă este derulată în prezent de Serviciul de securitate al Ucrainei, însă mersul acesteia nu este făcut public.
### Vezi și... ### Răpit la Chișinău, fostul judecător ucrainean Ceaus reapare în spațiul virtualPe 3 aprilie Nicolae Ceaus a fost răpit de oameni înarmați în centrul Chişinăului. În 2016, Ceaus a fost pe punctul de a fi arestat în Ucraina pentru corupție, iar imaginile cu borcanele de sticlă de trei litri în care Ceaus îngropase în grădină mita de 150 de mii de dolari au devenit un simbol al corupției în justiția ucraineană. Căutat de autoritățile de la Kiev, Ceaus a ajuns la Chişinău în condiții neclare, unde a cerut azil politic, cerere respinsă de autoritățile moldovene. După răpirea lui pe 3 aprilie, s-a speculat mult că Nicolae Ceaus ar fi o piesă importantă pentru tragerea la răspundere a fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko. Autoritățile de la Kiev au negat orice implicare în acest caz.
Pe 17 mai Nicolae Ceaus a apărut într-un video pe un canal de telegram deschis cu o zi mai devreme, în care declara că este în siguranță, că nu ar fi fost răpit și că este gata să ofere organelor de drept toată informația despre oamenii care l-au răpit și reținut în 2016. „Dar aceștia sunt oameni foarte (!) influenți, motiv pentru care sunt nevoit să cer organelor noastre de drept garanții de securitate”, declară Nicolae Ceaus. Nici înainte, nici după publicarea acestui video nu s-a știut nimic despre soarta și locul aflării lui Ceaus.
La 7 aprilie, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina nu este implicată în dispariția lui Ceaus, după ce Ministerul de Interne de la Chişinău a declarat că răpitorii lui Nicolae Ceaus sunt „cetățeni străini veniți din Ucraina”, iar în spațiul public au apărut discuții despre faptul că în răpirea fostului judecător ar fi implicate instituții ale statului ucrainean.
Marți dimineața ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat la Kiev că „situația cu Ceaus nu ar trebui folosită de Rusia”. Kuleba s-a întâlnit luni, 17 mai, cu premierul interimar moldovean, Aureliu Ciocoi, aflat într-o vizită în capitala ucraineană, iar într-un briefing on-line marți dimineața a spus că „Ucraina și Moldova sunt de acord că situația din jurul ex-judecătorului dispărut Nicolae Ceaus nu ar trebui să fie folosită de o terță parte, inclusiv de Rusia, pentru a critica Ucraina și Moldova.